måndag 13 februari 2017

Hus som begravdes under lavan på Heimaey får ny fasad

Blátindur på Heimagata var ett av de hundratals hus som krossades av lava under 1973 års vulkanutbrott. Men delar av huset förblev synliga och har därför blivit en turistattraktion. Nu ska delar av fasaden återskapas. Kommunens detaljplansnämnd har i ett beslut gett klartecken till arbetsgruppens planer för Blátindur.

Under 1973 års vulkanutbrott på Heimaey hamnade omkring 400 hus under lavan. Några få hus har grävts fram helt eller delvis. Ett av dem utgör huvudnumret på Eldheimar, det museum om utbrottet som nu finns på ön.

Det var en fjärdedel av husen på ön som begravdes under lavan. Ett av dem var Blátindur på Heimagata 12 B.

Blátindur byggdes 1942 och byggdes ut 1960. Utbyggnaden bestod av ett rum med balkong ovanpå.

Blátindur var ett av alla de hus som förstördes under det halvårslånga utbrottet. Huset låg i lavafältets utkant. Det krossades helt och hållet, men just själva utbyggnaden med balkongen tittade fram. Med åren har dock lavans tyngd fortsatt att skada det lilla av huset som inte totalförstördes redan 1973.

Länge har Blátindur varit en turistattraktion. Huset ligger nära centrum och kommunen har satt upp en informationsskylt och en bänk för besökare. Det finns också en liten gångväg fram till ruinerna.

För ett par år sedan kollapsade den sista kvarvarande väggen. Nu vill en grupp frivilliga återskapa utbyggnaden med rummet och balkongen.

Syftet är att locka fler turister till platsen. För många fungerade Blátindur som en illustration till de krafter som härjade under utbrottet 1973.

Planerna har nu fått klartecken av detaljplansnämnden på Västmannaöarna. I beslutet välkomnas nybygget av ruinerna.