onsdag 8 februari 2017

Körde fram till vulkanutbrott vid Holuhraun - tvingas böta

Böter blir straffet för tre män som struntade i polisens avstängningar och körde fram till vulkanutbrottet vid Holuhraun. Under färden passerade de flera avspärrningar. I rätten hävdade de att de inte förstått att besökare inte var tillåtna i området. Men i tidigare förhör sade de att de varit medvetna om att de bröt mot förbudet.

Risk för översvämningar och giftiga vulkangaser fick polisen att stänga av ett stort område norr om Vatnajökull medan Bárðarbungas utbrott vid Holuhraun rasade. Förbudet innebar att allmänheten inte kunde komma nära utbrottet. De enda som fick besöka platsen var journalister och forskare med tillstånd från myndigheterna.

Alla respekterade dock inte förbudet. En helikopterpilot har tidigare dömts för att vid tre tillfällen ha landat vid Holuhraun. Då blev straffet böter. Böter blir också straffet för de tre män som den 4 september 2014 körde fram till Holuhraun.

När de tre männen bestämde sig för att uppleva utbrottet på nära håll hade den vulkaniska aktiviteten pågått i en vecka. Men redan den 19 augusti infördes ett förbud mot att vistas i området. Förbudet klubbades sedan en omfattande jordskalvssvärm börjat i Bárðarbunga.

Männen använde två stora jeepar. De körde in i området norrifrån och passerade gården Grænavatn nära Mývatn. På vägen körde de förbi flera avspärrningar och förbudsskyltar. Enligt vittnen körde männen sannolikt runt avspärrningarna och fortsatte in i det avstängda området.

Ett vittne som såg jeeparna åka söderut mot Dyngjufjalladalur kontaktade parkvärden vid Askja. Parkvärden vände sig i sin tur till polisen. Männens färd stoppades med helikopter.

I de första förhören medgav männen att de hade struntat i förbudet mot att vistas i området. De medgav också att de inte hade tagit hänsyn till förbudsskyltarna.

Under rättegången ändrade alla sina tre berättelser. De sade sig då inte ha förstått att det rörde sig om några förbudsskyltar. I stället trodde de att det var allmänna informationsskyltar riktade till utländska turister. Inte heller hade de förstått att de rundat några avspärrningar.

De tre männen hävdade inte bara att de inte kände till förbudet. Dessutom ansåg de att förbudet var olagligt. De tyckte att det var orimligt att polisen skulle kunna stänga av ett så stort område. Beslutet innebar att allmänheten inte fick uppleva vulkanutbrottet på nära håll - något männen ansåg sig ha rätt till.

Vidare sade de att flera andra redan brutit mot förbudet. Därför kunde det inte betraktas som giltigt. De hade alltså inte gjort något olagligt.

Héraðsdómur Norðurlands eystra underkände männens argument. Polisens förbud mot att vistas i närheten av Holuhraun var både lagligt och korrekt utfärdat. Även om männen - vilket rätten inte tror - skulle ha varit ovetande om förbudet innebär det ändå ett lagbrott att överträda det.

Samtliga tre döms nu till böter. De två förarna ska betala 85 000 isländska kronor och den tredje mannen 80 000 isländska kronor. Om böterna inte betalas inom fyra veckor omvandlas de till ett sex dagar långt fängelsestraff. Männen ska även stå för rättegångskostnader på drygt 1,3 miljoner.

Rätten tar i domen hänsyn till att alla tre tidigare är ostraffade. I domen skriver Héraðsdómur Norðurlands eystra att männens intresse för vulkanutbrottet visserligen är förståeligt, men att det aldrig kan rättfärdiga ett lagbrott.

Här kan du läsa mer om helikopterpiloten som landade vid Holuhraun och här kan du läsa domen i sin helhet.