söndag 19 februari 2017

Lamm överlevde tre månader klämt mellan höbalar

När fårbonden Ólafur Jónsson i måndags såg skadade balar med hö förbannade han sin slarvighet. Men när han tittade närmare på balarna såg han vit ull långt in. Ólafur Jónsson sträckte sig efter vad han trodde var ett dött djur - men i stället möttes han av ett levande lamm som inte alls ville låta sig fångas. Lammet hade levt i tre månader inklämd mellan höbalar.

Ólafur Jónsson är bonde på gården Fjöll 1 i Kelduhverfi öster om Húsavík på norra Island. Han berättar på Facebook om en underlig upptäckt som han gjorde i måndags kväll. Då hittade han lamm nummer 146 som varit försvunnet sedan mitten av november.

Han gjorde upptäckten när han skulle hämta några balar hö till djuren. Ólafur Jónsson såg hål i en bal och fördömde sig själv för att inte ha varit mer försiktig när han plastade in och staplade balarna. När han undersökte hålet såg han att det sträckte sig som en gång långt in i högen.

I änden skymtade vit ull. Ólafur Jónsson utgick från att ett får på något sätt hamnat i kläm mellan rullarna och dött. Men när han tog tag i djuret visade det sig vara ett får. Lamm nummer 146 var återfunnet.

Lammet var ganska litet. Det är dock vanligt när det - som i detta fall - handlar om trillingar. Konditionen tycktes det dock inte vara något fel på. Ólafur Jónsson fick så småningom tag på det sprattlande djuret och körde till fårstallet. När han satte ned lammet hade det inga problem att gå eller att röra sig.

Men törstigt var lammet. En hink med tio liter vatten försvann på några få minuter. Därefter började lammet idissla - något som Ólafur Jónsson tog som ett tecken på att det var vid god hälsa.

På något sätt klämdes alltså lammet fast mellan höbalar när de staplades på varandra i mitten av november. Därefter tror Ólafur Jónsson att det har kunnat äta sig framåt. Det fanns också ett spår av spillning som ledde inåt. Däremot har balarna varit för tunga för att lammet skulle lyckas vända eller pressa sig bakåt mot friheten.

Något som förbryllar är att lammet klarat sig utan vatten. Vintern har hittills dessutom varit ovanligt torr. Ändå lyckades lammet klara sig i tre månader inklämd mellan höbalarna.

Att får kan överleva under extremt svåra förhållanden är dock inget nytt. Efter det snöoväder som drabbade Island i september 2012 hittades ett får som sannolikt varit levande begravt i 82 dagar. Och djur hittades som med säkerhet hade varit insnöade i 45 dagar.

Här kan du läsa mer om överlevarfår från 2012 års första höststorm.