torsdag 16 februari 2017

Majoritet islänningar säger nej till slopat alkoholmonopol

En majoritet av islänningarna säger nej till alkoholförsäljning i butiker. Men i alltinget kan det nu finnas en majoritet för att slopa alkoholmonopolet redan vid årsskiftet. Bakom förslaget står nio politiker från fyra partier. Men motståndet bland allmänheten är stort. Det visar en opinionsmätning utförd av Zenter.

Det är långt ifrån första gången som det i alltinget läggs ett förslag om att avskaffa alkoholmonopolet. Förra mandatperioden lade självständighetspartisten Vilhjálmur Árnason fram sådana förslag två gånger. Sista gången hade det stöd av ytterligare femton ledamöter.

Inte någon av gångerna behandlades förslaget hela vägen fram till en tredje votering i alltinget. Så har det ofta sett ut när liknande förslag lagts fram tidigare.

Vilhjálmur Árnason är en av de nio undertecknarna till ett nytt förslag om att skrota det statliga monopolet. Övriga undertecknare är Teitur Björn Ein­­ar­s­­son, Áslaug Arna Sig­­ur­­björns­dótt­ir och Hildur Sverr­is­dóttir från Självständighetspartiet, Pawel Bar­toszek från Renässans, Nichole Leigh Mosty från Ljus framtid och Jón Þór Ólafs­­son, Ásta Guð­rún Helga­dóttir och Viktor Orri Val­­garðs­­son från Piratpartiet.

De fyra partierna har tillsammans 42 av 63 mandat i alltinget. Dessutom har flera framstegspartister tidigare ställt sig bakom liknande förslag.

Ändå är det osäkert om förslaget kommer att gå igenom. Motståndet är starkast inom Gröna vänstern. Men även i övriga partier i parlamentet finns det enskilda ledamöter som motsätter sig en avreglering. Sådana politiker finns också i de tre regeringspartierna. Det vanligaste motargumentet är att monopolet är det bästa alternativet för folkhälsan.

Men den här gången kan det alltså finnas en majoritet för att slopa alkoholmonopolet. Om förslaget går igenom sker avregleringen vid nyår. Då blir det tillåtet att sälja alkohol i butiker. Den som säljer alkohol måste ansöka om tillstånd. Försäljningen måste också ske på ett sätt som gör att alkoholen är avskild från andra varor i butiken.

Någon avveckling av tobaksmonopolet ingår inte i förslaget.

Bland allmänheten är motståndet mot en avreglering utbrett. Hela 61,5 procent motsätter sig förslaget. Bara 22,8 procent vill tillåta alkoholförsäljning i butiker. Resterande 15,7 procent var varken positiva eller negativa till förslaget.

Stödet för att skrota monopolet är större bland män, bland islänningar i åldern 18 till 24 år och bland personer bosatta i Reykjavíkområdet. Motståndet är mer utbrett bland kvinnor, bland personer som har fyllt 65 år och bland landsbygdsbefolkningen.

Här kan du läsa mer om alkoholdebatten.