onsdag 15 februari 2017

Misstänkt sjöman i nytt förhör om Birna Brjánsdóttirs död

I dag håller polisen nya förhör med den grönländske sjöman som misstänks ligga bakom Birna Brjánsdóttirs död. Hittills har mannen förnekat all inblandning i hennes död. I morgon väntas mannen begäras häktad i ytterligare en tvåveckorsperiod. Polisen väntar alltjämt på såväl obduktionsrapporten som resultat från fler dna-prover.

I morgon löper häktningstiden ut för den grönländske sjöman som misstänks vara ansvarig för 20-åriga Birna Brjánsdóttirs död. Hon försvann i Reykjavík den 14 januari och hittades död på stranden nära Selvogur åtta dagar senare.

Det senaste förhöret med den misstänkte hölls i fredags. Han fortsatte då att neka till all inblandning i Birna Brjánsdóttirs död.

I förhören har mannen hittills varit fåordig. Frågor om vad han gjorde den lördagsmorgon som Birna Brjánsdóttir försvann och utsattes för kraftiga stryptag runt halsen besvarar han ofta med att han inte vet eller att han inte minns.

Polisen anser sig dock ha en stark kedja av indicier som binder mannen till dådet. Förhoppningen är att ny teknisk bevisning mot mannen ska stärka denna kedja. Polisen inväntar dock alltjämt svar på en rad dna-prover som skickats till Nationellt forensiskt centrum i Sverige för analys. Obduktionsrapporten är inte heller klar.

Polisen räknade med att såväl obduktionsrapporten som dna-proverna skulle vara klara redan förra veckan. Förhoppningen är att de i stället ska dyka upp under veckan. Obduktionsrapporten tros inte få någon större betydelse eftersom polisen är säker på att dödsorsaken var drunkning. Däremot skulle nya fynd av Birna Brjánsdóttirs dna från den hyrbil som sjömannen disponerade eller hans kläder kunna bidra till att skapa en tydligare bild av händelseförloppet.

I morgon väntas mannen begäras häktad i en ny tvåveckorsperiod. Han har nu suttit häktad fyra veckor i isolering på Litla-Hraun. Den enda den misstänkte har fått tala med under denna tid är advokaten.

Dagens förhör hålls inför häktningsförhandlingen. Utan något erkännande är det sannolikt att åklagaren på nytt begär att mannen ska sitta i isolering.

Någon grönländsk tolk kommer inte att närvara vid dagens förhör. I stället genomförs förhören på danska och engelska. Detta är något som mannens advokat har gett klartecken till.

Den misstänkte sjömannen hade sällskap av en kollega när Birna Brjánsdóttir satte sig i deras bil vid 5.25 den 14 januari. Denna man satt häktad i två veckor misstänkt för delaktighet i försvinnandet. Polisen har fortfarande inte avskrivit misstankarna mot honom. Polisen har dock inte haft någon kontakt med honom sedan han försattes på fri fot för två veckor sedan. Hittills har polisen inte sett någon anledning att hålla nya förhör med mannen.

Polisen räknar med att det tar ytterligare några veckor innan utredningen är klar. Det blir därefter upp till åklagare att fatta beslut om åtal och eventuell brottsrubricering.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs död.