onsdag 8 februari 2017

Misstänkt sjöman köpte rengöringsmedel och städade bil

Först körde den grönländske sjömannen till Krónan för att köpa rengöringsmedel och annan städutrustning. Sedan tvättade han den hyrbil som Birna Brjánsdóttirs blod hittades i både invändigt och utvändigt. Det visar bilder från övervakningskameror både vid butiken och i hamnen i Hafnarfjörður. Det rapporterar Vísir.

I går prövade Hæstiréttur Íslands torsdagens omhäktningsbeslut mot den grönländske sjöman som misstänks ha dödat 20-åriga Birna Brjánsdóttir. Domstolen avslog mannens överklagan. Han sitter nu häktad i isolering till och med den 16 februari.

Polisen har den senaste tiden inte kommit med mycket ny information om utredningen. I veckan har dock flera uppgifter läckt till medierna.

Birna Brjánsdóttir sågs senast i livet klockan 5.25 lördagen den 14 januari. Hon var då på väg hem efter en utekväll i centrala Reykjavík. På Laugavegur kliver hon troligtvis frivilligt in i en hyrbil som disponeras av två grönländska sjömän. När bilen parkeras vid trålaren Polar Nanoq klockan 6.10 är hon fortfarande vid liv.

En av de två sjömännen går ombord. Den man som nu sitter häktad kör bilen mot pirhuvudet. Där står bilen i ungefär 45 minuter. Klockan 7 åker mannen från hamnen. Han återvänder först 11.30. Var han befinner sig under denna tid är fortfarande en gåta för polisen. Men det är under denna period som han tros kasta Birna Brjánsdóttir i havet någonstans väster om Selvogur.

När Birna Brjánsdóttirs kropp hittas åtta dagar senare är hon avklädd. Runt halsen finns tydliga märken efter stryptag. Men dödsorsaken är drunkning. Hon är alltså vid liv när hon hamnar i vattnet. Om gärningsmannen vet att hon inte är död är inte känt.

När den grönländske sjömannen är tillbaka i Hafnarfjörður åker han alltså till Krónan på Hvaleyrarbraut nära Polar Nanoqs kajplats i hamnen. Övervakningsbilder visar enligt Vísir hur han i affären köper rengöringsmedel och andra städprodukter.

Därefter fortsätter mannen till hamnen. Under en längre tid tvättar han bilen. Han skrubbar både säten och instrumentbrädan med rengöringsmedel. Bilderna ska även visa hur han tvättar bilen utvändigt.

Polisen har bekräftat att bilder från övervakningskameror visar hur mannen först köper rengöringsmedel på Krónan och därefter rengör bilen. Däremot har polisen inte bekräftat att dödsorsaken är drunkning.

Den misstänkte sjömannen har hela tiden förnekat brott. De senaste dagarnas avslöjanden visar dock att det finns god bevisning mot mannen. Kedjan av indicier har blivit allt starkare. Enbart de uppgifter som framkommit i medierna bör räcka till åtal och förmodligen även till fällande dom. Frågan är snarast om brottsrubriceringen i slutändan blir mord, dråp eller grovt vållande till annans död.

I veckan väntas obduktionsrapporten bli klar. Före helgen räknar polisen även med att få svar på fler dna-prover. Det gäller bland annat kläder tillhörande den grönländske sjömannen och misstänkta blodspår från bilens baksäte och bagageutrymme.

Polisen söker inte längre efter något vapen. Gärningsmannen tros inte ha använt något vapen mot Birna Brjánsdóttir.

Alltjämt hoppas polisen på att bättre kunna kartlägga den grönländske sjömannens rörelser under lördagsmorgonen med hjälp av information från hans mobiltelefon. Eftersom det handlar om en utländsk operatör tar det längre tid att få fram upplysningar.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs död.