fredag 17 februari 2017

Misstänkt sjöman omhäktad för Birna Brjánsdóttirs död

Den grönländske sjöman som misstänks bära ansvaret för Birna Brjánsdóttirs död omhäktades i går i ytterligare två veckor. Mannens advokat har överklagat Héraðsdómur Reykjaness beslut till Hæstiréttur Íslands. Överklagandet behandlas inom de närmaste dagarna. Mannen fortsätter att förneka att han dödat Birna Brjánsdóttir.

I fyra veckor har en grönländsk sjöman suttit häktad i isolering misstänkt för att ha orsakat 20-åriga Birna Brjánsdóttirs död. Polisen höll nya förhör med mannen i onsdags. Precis som under gårdagens häktningsförhandling i Héraðsdómur Reykjaness i Hafnarfjörður förnekade han på nytt att han skulle ha orsakat hennes död.

Den misstänkte mannen omhäktades i går i ytterligare två veckor. Rätten beslutade att han ska fortsätta att sitta i isolering. Den enda som mannen har haft kontakt med sedan han häktades är en advokat.

Häktningsbeslutet har överklagats till Hæstiréttur Íslands. Överklagandet kommer att behandlas inom de närmaste dagarna. Åklagaren Jón H. B. Snorrason kommer som tidigare att kräva att domstolen inte offentliggör häktningsbeslutet.

Jón H. B. Snorrason hänvisade under häktningsförhandlingen till att mannen skulle sitta häktad på grund av utredningsskäl. Det är samma skäl som han angett för att häktningsbesluten inte ska offentliggöras.

Polisen väntar fortfarande på såväl obduktionsrapporten som svar på dna-prover som skickats för analys. Nästa förhör med den misstänkte hålls troligen först i nästa vecka.

Utredningen väntas bli klar inom de närmaste veckorna. Den misstänkte mannen får inte sitta häktad längre än tolv veckor. Polisen tror dock att fallet kommer att lämnas vidare till åklagare innan dess. Om utredningen skulle ta längre tid måste mannen släppas ur häktet, men han kan fortfarande åtalas.

Birna Brjánsdóttir försvann lördagen den 14 januari. Hon hittades död åtta dagar senare på stranden nära Selvogur. I samband med att den misstänkte sjömannen häktades första gången häktades också en kollega till honom. Han försattes på fri fot efter två veckor i häkte.

Kollegan var mycket berusad den natt som Birna Brjánsdóttir försvann. Flera vittnen har redogjort för att han drack stora mängder alkohol timmarna före försvinnandet. I förhör har han berättat att han har mycket få minnen från den 14 januari.

Enligt Fréttatíminn ska den häktade mannen ha försökt påverka sin kollegas vittnesmål. Innan de häktades ska han ha berättat för honom att de haft två kvinnor i den hyrbil som de disponerade. Detta ska kollegan också ha sagt i de första förhören. Sedan ska han ha ändrat sig och sagt att han inte mindes någon passagerare utöver Birna Brjánsdóttir. Han ska dessutom ha sagt att uppgifterna om två kvinnor härrörde från den man som fortfarande sitter häktad.

Bägge männen var sjömän ombord trålaren Polar Nanoq som låg i hamn i Hafnarfjörður. På övervakningsbilder från hamnen rör sig kollegan på ett sätt som tyder på att han var kraftigt berusad.

Båten lämnade hamnen på kvällen den 14 januari. Ute till havs ska den häktade enligt Fréttatíminn ha försökt vilseleda sin kollega genom att ge en falsk bild av vad som utspelat sig tidigare på dygnet.

Kollegan är fortfarande misstänkt och polisen har inte uteslutit att han på något sätt kan ha varit delaktig i att skada Birna Brjánsdóttir. Det bedöms dock inte som särskilt sannolikt.

I dag hedras Birna Brjánsdóttirs minne på tolv orter: Reykjavík, Akureyri, Rif, Ísafjörður, Seyðisfjörður, Reykjanesbær, Neskaupstaður, Hvammstangi, Borgarnes, Hólmavík, Egilsstaðir och Höfn. Det är UN Women på Island som står bakom kampanjen Milljarður rís där det dansas mot mäns våld mot kvinnor.

Det är femte gången som dagen arrangeras. Årets tema är trygga städer. I Reykjavík samlas deltagarna i Harpa klockan 12 lokal tid.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs död.