lördag 18 februari 2017

Näthat mot isländska muslimer straffas med böter

En man och en kvinna döms av Héraðsdómur Reykjaness till böter för uttalanden om muslimer. Mannen skrev i ett kommentarsfält att en känd muslim borde avlivas som en gris. Kvinnan uppmanade människor att beväpna sig och att vara beredd att använda vapnen om muslimer skulle visa sig på stan.

Nyligen föll två domar i Héraðsdómur Reykjaness gällande näthat. En man dömdes till att betala 100 000 isländska kronor i böter och en kvinna till 60 000 kronor. Bägge fallen har utretts av den nyinrättade hatbrottssektionen vid polisen i Reykjavík.

Mannen döms för en kommentar som han skrev till en artikel publicerad av Vísir. Han vände sig mot en namngiven muslim och skrev att han borde avlivas som en gris. Mannen fördömde också islam som religion.

I förhör nekade mannen till brott. Syftet med kommentaren hade enligt honom bara varit att chockera och inte att hota någon. Vidare sade mannen att han riktade sig mot en viss person eftersom han såg honom som en offentlig företrädare för islam. Själv ansåg mannen att det inom islam fanns en utbredd uppfattning att det var korrekt att döda icke-troende. Därför tyckte han att han svarat på samma sätt.

Héraðsdómur Reykjaness skriver i domen att yttrandefriheten i debatten om religion måste vara omfattande. Mannens uttalanden går dock över gränsen för vad som kan anses vara sakligt. Enligt Europakonventionen faller de inom ramarna för hets mot folkgrupp. Därför döms mannen till böter.

Kvinnan uppmanade på nätet människor att skaffa sig vapenlicens och att bära på kedjor och järnrör om de rörde sig i stan. Hon skrev vidare att hon inte skulle tveka att använda dem som vapen mot muslimer. Så djupt sade hon sig hata personer som bekänner sig till islam.

Även i detta fall ansåg rätten att inlägget passerade gränsen för en saklig debatt. Eftersom kvinnan inte vände sig till någon namngiven person blev böterna lägre än för mannen.