tisdag 14 februari 2017

Norðursigling får inte kalla valskådning koldioxidneutral

Norðursigling i Húsavík får inte längre marknadsföra valskådning som koldioxidneutral. Det beslutar Neytendastofa efter ett klagomål från konkurrenten Gentle Giants. Enligt myndigheten är den information som Norðursigling ger till kunder vilseledande. Turerna är inte alls klimatvänliga. Därför kan marknadsföringen leda till att kunder får en felaktig uppfattning.

I Húsavík är Norðursigling och Gentle Giants de två största arrangörerna av valskådning. De två rederierna har sina båtar och sina biljettförsäljningsställen sida vid sida, men stämningen mellan konkurrenterna är sedan många år tillbaka allt annat än god.

I flera års tid har företagen krigat om kunderna. Inte sällan har de beskyllt varandra för osakligheter i marknadsföringen. I december 2012 förbjöds Norðursigling att kalla sig den mest erfarna arrangören av valskådning i landet. Inte heller fick företaget kalla sig nummer ett i branschen.

Nu har konsumentmyndigheten Neytendastofa avgjort ytterligare en marknadsföringsdispyt mellan Norðursigling och Gentle Giants. Även denna gång är det Norðursigling som förlorar. Företaget får inte längre marknadsföra sig som koldioxidneutralt.

I broschyrer från Norðursigling har turerna marknadsförts som koldioxidneutrala. Alla båtar utom en som används för valskådning använder dock olja som bränsle. En båt drivs huvudsakligen med elektricitet, men även till den används ibland olja.

Enligt Gentle Giants var Norðursiglings påståenden inte sanna. Men det gav konkurrenten en fördel eftersom kunderna kunde få uppfattningen att turerna faktiskt var klimatvänliga. Det var enligt Gentle Giants något som kunde vara avgörande för resenärer i valet mellan konkurrerande arrangörer.

Norðursigling tillbakavisade kritiken. Företaget hävdade att det var tydligt vilka turer som var koldioxidneutrala. Inga kunder ska ha riskerat att bli lurade.

Neytendastofa går dock på Gentle Giants linje. Myndigheten anser inte bara att det är otydligt vilka färder som görs med den eldrivna båten. Dessutom är det oklart exakt hur koldioxidneutralt ska definieras. Det står i vilket fall som helst klart att Norðursigling inte lever upp till detta.

Därför beslutar Neytendastofa att Norðursigling måste upphöra med den vilseledande marknadsföringen. Enligt myndigheten står den i strid med marknadsföringslagen. Om inte Norðursigling slutar använda påståenden om att verksamheten är koldioxidneutral väntar böter.

Detta innebär inte att tvisten mellan de två rivalerna är över. Under tvistens gång började Norðursigling anklaga Gentle Giants för att felaktigt hävda att företagets båtar tar ombord färre passagerare än konkurrenterna. Detta skulle i sin tur borga för en mer personlig upplevelse och större sannolikhet att se val.

Detta är enligt Norðursigling inte korrekt. Nu överväger Norðursigling att vända sig till Neytendastofa för att tvinga Gentle Giants att ändra marknadsföringen.

Här kan du läsa mer om marknadsföringskriget mellan Norðursigling och Gentle Giants och här kan du läsa beslutet i sin helhet.