lördag 11 februari 2017

Sjöman fortsätter neka till Birna Brjánsdóttirs död

Den grönländske sjöman som är misstänkt för att ha dödat Birna Brjánsdóttir fortsätter att förneka all inblandning. Han förhördes i går för första gången på en dryg vecka. I förhören har han i stor utsträckning besvarat frågor med att han inte vet eller att han inte minns. Mannen har nu fått veta att Birna Brjánsdóttir dog genom drunkning.

För första gången sedan förra onsdagen höll polisen i går nya förhör med den grönländske sjöman som är misstänkt för att ha dödat Birna Brjánsdóttir. Det senaste förhöret hölls förra onsdagen inför den häktningsförhandling som hölls dagen därpå. Då fick han veta att dödsorsaken var drunkning.

Beskedet om dödsorsaken har inte fått mannen att börja prata under förhören. Enligt uppgifter till Islandsbloggen besvarar han de flesta frågorna om vad som hände lördagen den 14 januari - då Birna Brjánsdóttir försvann - med att han inte vet eller att han inte minns.

Det förhör som hölls i går var förhållandevis kort. Något beslut om nya förhör har inte fattats.

Blodspår från Birna Brjánsdóttir har hittats i den hyrbil som mannen disponerade tillsammans med en kollega. Trots att polisen anser det bevisat att hon funnits i bilen har mannen heller inte medgett detta. Han fortsätter också att förneka all inblandning i hennes död.

Polisen hade under veckan räknat med att få både obduktionsrapporten och svar på fler dna-prover. Ingen av dem blev dock klara. Polisen räknar med att utredningen kommer att ta ytterligare några veckor. Häktningstiden löper ut på torsdag. Innan dess måste alltså ett beslut om omhäktning tas.

Birna Brjánsdóttir tros ha klivit in i männens hyrbil på Laugavegur i Reykjavík vid 5.25 lördagen den 14 januari. När bilen parkeras i hamnen i Hafnarfjörður klockan 6.10 tros hon fortfarande vara vid liv. Polisens teori är att den misstänkte sjömannen attackerar henne några minuter senare när bilen flyttats till en annan plats i hamnen.

När bilen lämnar hamnen klockan 7 är inte Birna Brjánsdóttir död. Men hon är sannolikt medvetslös och det är möjligt att den misstänkte inte uppfattar några livstecken. Under morgonen tros mannen göra sig av med kroppen genom att kasta Birna Brjánsdóttir i vattnet någonstans längs sydkusten. En plats som pekats ut som trolig är bron över Hlíðarvatn vid Vogsós väster om fyndplatsen vid Selvogur.

När Birna Brjánsdóttir hittas efter åtta dagar är hon avklädd. Varken kläder eller andra tillhörigheter har återfunnits. Hon har tydliga märken efter stryptag runt halsen. Men hon är alltså vid liv när hon hamnar i vattnet.

Mannen är inte tillbaka i hamnen förrän 11.30. Övervakningsbilder visar hur han rengör hyrbilen både invändigt och utvändigt. Om inte mannen själv börjar redogöra för var han befann sig under lördagsmorgonen är det något som polisen nu tror blir omöjligt att fastslå. Troligtvis har mannen inte haft mobiltelefonen med sig eller påslagen.

Den misstänkte sjömannen arbetade på den grönländska trålaren Polar Nanoq. I veckan landade båten fångster i Neskaupstaður på östra Island. Besättningen brukar då bo på Hótel Hildibrand.

Värden Hákon Guðröðarson berättar i Fréttablaðið att de den här gången mest uppehöll sig på trålaren och inte syntes mycket i samhället. Han bestämde sig därför att bjuda besättningen på middag på hotellet:
"Med detta ville vi bjuda dem välkomna till oss och betona den välvilja som vi känner för dem. De var mycket nöjda med maten och tackade för sig genom att skaka hand innan de återgick till arbetet."
Polar Nanoq fiskar just nu lodda. Nästa gång trålaren kommer till hamn blir i Siglufjörður på norra Island, rapporterar Fréttablaðið.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs försvinnande.