tisdag 21 februari 2017

Sjöman misstänkt för Birna Brjánsdóttirs död kvar i häktet

Den grönländske sjöman som misstänks ha dödat Birna Brjánsdóttir ska sitta kvar i häkte. Hæstiréttur Íslands beslutade i går att avslå mannens överklagande av häktningsbeslutet. Polisen har nu fått flera nya svar på dna-prover. Några resultat har inte offentliggjorts. Inga nya förhör har hållits med den misstänkte mannen.

I torsdags beslutade Héraðsdómur Reykjaness att den man som misstänks vara ansvarig för Birna Brjánsdóttirs död ska sitta häktad i isolering i ytterligare två veckor. Mannen, som förnekar brott, överklagade genom sin advokat beslutet till Hæstiréttur Íslands. Domstolen gick dock på åklagarens linje och fastställde häktningsbeslutet.

Polisen har nu fått flera svar på dna-prover som skickats till Sverige för analys. Ytterligare svar väntas komma under veckan. Hittills har inte polisen gått ut med någon information om resultaten.

Den misstänkte sjömannen förhördes senast inför torsdagens häktningsförhandling. Några nya förhör har inte hållits sedan dess. Inte heller har polisen tagit något beslut om när nästa förhör ska hållas. Sannolikt inväntar polisen svar på alla dna-prover innan det blir något nytt förhör.

Mannen har nu suttit häktad i snart fem veckor. Åtal måste väckas inom tolv veckor från den första häktningen. Mannen kan dock släppas från häktet i väntan på åtal. Polisen räknar med att bli klar med utredningen inom tre veckor. Därefter lämnas den vidare till åklagare för beslut om åtal. Tre poliser arbetar just nu med fallet.

Det var den 14 januari som 20-åriga Birna Brjánsdóttir försvann efter en utekväll i Reykjavík. Åtta dagar senare hittades hennes kropp nära fyren vid Selvogur. Hon hade utsatts för stryptag. Dödsorsaken var dock drunkning. Det är oklart om gärningsmannen visste att hon inte var död när hon kastades i vattnet.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs död.