måndag 6 februari 2017

Sökande efter spår från Birna Brjánsdóttir utan resultat

Sextiotalet personer letade i går eftermiddag efter Birna Brjánsdóttirs tillhörigheter i närheten av den plats där kroppens hittades. Polisen hoppades kunna finna mobiltelefon, kläder och andra tillhörigheter. Dessutom kan kroppen ha kastats i vattnet i området. Sökandet gav dock inget resultat. Polisen har nu en ny teori om när och var Birna Brjánsdóttir dödades.

Det var i går två veckor sedan Birna Brjánsdóttir hittades död på stranden nära fyren vid Selvogur. Polisen tror dock att kroppen kastats i vattnet på ett annat ställe och sköljts upp på stranden av havsströmmarna.

Ett sextiotal personer från räddningstjänsten och polisen deltog i går i sökandet efter Birna Brjánsdóttirs tillhörigheter och en möjlig dumpningsplats. Hennes mobiltelefon och flera klädesplagg har ännu inte återfunnits. Sökandet genomfördes efter ett tips från allmänheten. Tipset bedömdes som så intressant att det föranledde en ny sökinsats i området.

Enligt uppgifter till Islandsbloggen fick polisen under lördagen uppgifter om att en bil liknande den röda hyrbil av modellen Kia Rio som den misstänkta gärningsmannen disponerade ska ha setts vid Vogsós vid bron över Hlíðarvatn förmiddagen den 14 januari, alltså några timmar efter att Birna Brjánsdóttir försvann.

Sökandet började klockan 13 i går. Deltagarna delades in i elva grupper. De sökte längs väg 427 från Herdísarvík i väster till Selvogur i öster. De letade även vid sjön Hlíðarvatn och hela vägen ned till stränderna i hela området. Flera grupper uppehöll sig länge vid Hlíðarvatns utlopp i Atlanten genom ån Ósinn. Drönare och fyrhjulingar användes under sökandet.

Några föremål som kunde kopplades till Birna Brjánsdóttir hittades inte. Området genomsöktes även i samband med att Birna Brjánsdóttirs kropp hittades, men då skedde sökandet till stor del i mörker.

Ett annat skäl till intresset för området var att kroppen skulle ha kunnat kastats i vattnet vid Vogsós. Gårdagens sökinsats gör inte att polisen kan utesluta det, men däremot står det klart att det i så fall inte finns några synliga bevis för att kroppen kastats i vattnet vid sjöns utlopp i havet.

Om kroppen kastades i vattnet där innebar det att den drev i land sex kilometer österut. Efter kontakt med experter på havsströmmar och väderförhållanden tror nu polisen att kroppen hamnade i vattnet väster om fyndplatsen vid Selvogur.

Några nya sökinsatser är inte planerade. Polisen har ingen uppfattning om huruvida kroppen och tillhörigheterna kastats på samma ställe.

En grönländsk sjöman sitter häktad misstänkt för att ha dödat Birna Brjánsdóttir. Häktningsbeslutet har överklagats och kommer att prövas av Hæstiréttur Íslands i början av veckan.

Inledningsvis trodde polisen att Birna Brjánsdóttir dödats på vägen från centrala Reykjavík, där hon troligtvis frivilligt klev in i hyrbilen, till hamnen i Hafnarfjörður. De förhör som hölls i förra veckan har ändrat bilden av händelseförloppet.

Bilder från övervakningskameror visar hur bilen kommer till hamnen klockan 6.10. Två sjömän kliver ur och pratar med varandra ett par minuter. Därefter går en av dem ombord medan den misstänkte kör bort till bryggans slut. Mannen kör sedan från platsen vid 7-tiden och återvänder först vid 11.30.

Polisen tror nu att det är där, vid pirhuvudet, som Birna Brjánsdóttir dödas. Hon har dock sannolikt utsatts för våld redan innan bilen anländer till hamnen. Till skillnad från de två männen syns inte Birna Brjánsdóttir på några övervakningsbilder från hamnen. Som tidigare utgår polisen från att hon dödats i bilen.

I veckan kommer nya förhör att hållas med den misstänkte. Hittills har han inte förnekat att han träffat Birna Brjánsdóttir, men han nekar till brott.

Mannen har nu suttit i isolering på fängelset Litla-Hraun i två och en halv vecka. Polisen räknar med att det kommer att ta ytterligare ett par veckor att slutföra utredningen. Åtal måste väckas senast tolv veckor från gripandet. Mannen greps den 18 januari och häktades dagen därpå.

Sjömannen ingick i besättningen på trålaren Polar Nanoq som låg i hamn i Hafnarfjörður. Båten lämnade hamnen på kvällen den 14 januari för att fiska större kungsfisk i Grönlandssundet. Men polisens intresse för de personer som disponerat hyrbilen gjorde att kaptenen fick order om att vända tillbaka.

Denna tur var kocken Niels Jacob Heinesens sista ombord Polar Nanoq. Han berättar för KVF om de sista dagarna på trålaren. Han säger att han inte märkte något ovanligt när Polar Nanoq lämnade Hafnarfjörður. Besättningen tittade på film på lördagskvällen.

Ute till havs fick besättningen beskedet att Polar Nanoq skulle återvända till Hafnarfjörður. Skälet var en trasig pump. Inte heller då var det enligt Niels Jacob Heinesen någon som betedde sig misstänkt.

När isländsk polis tog sig ombord ute till havs fick de veta att skälet var de två män som haft tillgång till hyrbilen. De misstänktes vara delaktiga i Birna Brjánsdóttirs försvinnande. Detta kom enligt Niels Jacob Heinesen som en chock. Chocken blev inte mindre när sexton polisbilar väntade i hamnen på Polar Nanoq.

Niels Jacob Heinesen berättar för KVF att han grät och skakade efter att trålaren lagt till i Hafnarfjörður. Han säger att fyndet av 23 kilo hasch ombord också kom som en total överraskning. Det liknar han dock vid en parkeringsbot jämfört med Birna Brjánsdóttirs öde.

En av de två sjömännen släpptes i torsdags. Han är inte längre misstänkt för att ha haft något med Birna Brjánsdóttirs död att göra. Däremot tror polisen att han kan veta mer om försvinnandet än vad han berättat i förhör. Det är dock uppgifter från mannen som har bidragit till att ändra polisens uppfattning om när hon dödades.

Mannen reste hem till Nuuk på torsdagskvällen. Mannens advokat Unnsteinn Elvarsson säger till Vísir att det kan bli aktuellt att begära skadestånd för de två veckor som mannen satt häktad. Han får nu stöd av psykolog. Rederiet Polar Seafood har välkomnat honom tillbaka till Polar Nanoq nästa schemalagda tur.

Unnsteinn Elvarsson säger till Nútíminn att det också kan bli aktuellt att stämma de medier som har publicerat namn och bild på mannen. Både han själv och mannen vill dock först och främst att Birna Brjánsdóttirs öde ska klaras upp. Först därefter tänker de ta ett beslut om rättsprocesser gällande skadestånd för häktningen och för namn- och bildpubliceringarna.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs död.