fredag 3 februari 2017

Starkaste stödet för Gröna vänstern på sju år

Gröna vänstern är den stora vinnaren i den senaste opinionsmätningen från Gallup. Inte sedan maj 2010 har väljarstödet varit starkare än i dag. Det är nu 22,8 procent av islänningarna som sympatiserar med Gröna vänstern. Men Självständighetspartiet är alltjämt störst i landet. Samtidigt är Renässans nära femprocentsspärren.

Självständighetspartiet behåller positionen som Islands största parti. I Gallups januarimätning får partiet 28 procent, en tillbakagång med 1 procentenhet jämfört med föregående mätning.

Den stora vinnaren är Gröna vänstern. Väljarstödet ökar med 2,8 procentenheter till 22,8 procent. Opinionssiffran är partiets högsta sedan maj 2010.

Överlag är förändringarna små. Piratpartiet tappar 1,2 procentenheter till 13,4 procent. Det är Piratpartiets sämsta notering på två år.

Framstegspartiet är utöver Gröna vänstern det enda av de sju partierna i alltinget som ökar. Partiet klättrar 1,6 procentenheter till 10,5 procent.

Socialdemokraterna backar 0,2 procentenheter till 7,3 procent. Det är partiets näst sämsta notering någonsin hos Gallup. Bara i novembermätningen förra året har stödet varit lägre.

Självständighetspartiet är inte det enda regeringspartiet som förlorar väljarstöd. Det gör även Ljus framtid och Renässans. Ljus framtid backar 1,5 procentenheter till 7,2 procent. Renässans minskar 2,1 procentenheter till 5,3 procent. Om det hade varit val till alltinget i dag hade partiet alltså med knapp marginal klarat femprocentsspärren.

Närmast femprocentsspärren är Folkets parti med 3,3 procent, en uppgång med 1,1 procentenheter.

Övriga partier får 2,2 procent.

Stödet för koalitionen mellan Självständighetspartiet, Ljus framtid och Renässans är 43,6 procent. Det är första gången som Gallup mäter regeringens väljarstöd.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.