lördag 25 februari 2017

Strandad val orsakade elavbrott i Landeyjahöfn

En strandad val orsakade nyligen ett elavbrott strax väster om Landeyjahöfn. Det döda djuret sköljdes upp på land av de höga vågorna. På vägen slet den tunga kroppen av en elledning. Hamnområdet var därför utan ström en tid. Det uppger Rarik i ett pressmeddelande.

Från Landeyjahöfn på sydkusten seglar färjan Herjólfur under stora delar av året till Heimaey. Under vintern är inte hamnen i bruk. Våghöjden gör att färjan inte kan angöra hamnen. I stället seglar Herjólfur den betydligt längre vägen till Þorlákshöfn.

På Landeyjasandur samlas regnvatten i kanaler innan växtligheten tar vid. En sådan kanal uppstod vid den ledning som förser Landeyjahöfn med ström.

Nyligen spolades en strandad val upp på stranden. Våghöjden på tio meter gjorde att den sköljdes långt upp på stranden, hamnade i en av regnvattenskanalerna och drog med sig ledningen. Tyngden var alldeles för stor för att ledningen skulle klara sig.

Hamnområdet var därför utan ström tills den trasiga ledningen kunde lagas. Eftersom det inträffade när hamnen inte används störde inte avbrottet någon trafik i Landeyjahöfn.