söndag 26 februari 2017

Tre av fyra säger nej till starksprit i livsmedelsbutiker

Tre av fyra islänningar vill inte att starksprit ska säljas i dagligvaruhandeln. En majoritet säger dessutom nej till att tillåta försäljning av starköl, vin och andra drycker med lägre alkoholhalt. Motståndet mot ett slopat alkoholförbud är starkast bland kvinnor och pensionärer. Det visar en opinionsundersökning utförd av MMR.

I veckan debatterades i alltinget regeringens förslag om att avskaffa alkoholmonopolet. När det väl blir dags för omröstning kommer utgången sannolikt att bli mycket jämn. Regeringen har visserligen en knapp majoritet i parlamentet, men det finns politiker från regeringspartierna som inte kommer att rösta ja till förslaget.

Motståndet är också starkt inom sjukvården. Där finns en utbredd oro för att ett slopat monopol ska ha negativa konsekvenser för folkhälsan.

En klar majoritet av islänningarna är emot försäljning av alkohol i livsmedelsbutiker. Hela 74,3 procent säger nej till att tillåta försäljning av starksprit, alltså drycker med en alkoholhalt på mer än 22 procent. Bara 15,4 procent är för att starksprit ska säljas i dagligvaruhandeln.

Motståndet mot att tillåta försäljning av drycker med en alkoholhalt på upp till 22 procent - som vin och starköl - är inte lika stort. Här säger 56,9 procent nej medan 32,7 procent svarar ja.

Kvinnor och pensionärer motsätter sig i större utsträckning än andra att monopolet avskaffas. Män och islänningar i åldern 18 till 29 år är mer positiva till butiksförsäljning.

Här kan du läsa mer om förslaget att tillåta försäljning av alkohol i matbutiker.