fredag 31 mars 2017

Emil Annetorp: Har Island blivit överhettat?

Ett trettiotal personer köar utanför ett plåtskjul i Reykjaviks hamn. Anledningen? Bæjarins bestu, en känd korvkiosk som står med i varenda turistbroschyr. Korven smakar inte annorlunda än på de flesta andra syltor. Men den här ”måste man besöka” precis som Blå Lagunen och Gullfoss. Trots att det finns fina bad och vattenfall runtom hela ön.

Mycket folk vid vissa turistfällor är inget unikt problem. Men på Island har det blivit ett stort problem. Turismen har ökat lavinartat och i år väntas 2, 3 miljoner människor besöka atlantön som har knappt 340 000 invånare. Förutom jobb och en bättre ekonomi har turismen bidragit till Reykjaviks bostadskris, förstörda naturområden och en onaturligt stark krona – som slår hårt mot Islands export. När jag var där i februari var Reykjaviks gator fulla av turister och jag hörde flera nedsättande kommentarer från lokalbefolkningen. Likt Barcelonaborna börjar en del människor få nog…

Många turister verkar också se sig om efter andra resmål. Hälften av resebyråernas sommarresor har avbokats.

Det är helt enkelt för dyrt. Enligt Economist är Reykjavik är världens 16 dyraste stad. Mängden turister har även ändrat Islands status från oupptäckt pärla till överbefolkad pärla – i alla fall enligt en del researtiklar.

Ska man ge upp drömmen om Island?


Nej, det tycker jag inte. Island har en fantastisk natur och det finns många orörda områden. Och även om en del islänningar är trötta på turister så är de flesta man möter artiga och trevliga. Frågan är en het potatis på Island. Hårdare regler för Airbnb, ett förslag på en ökad skatt för resebranschen och planer på att minska valutans värde kan vända skutan innan den tippar över. Men det görs inte över en natt.

Här kommer några tips för att undvika turistfällorna i sommar:

1.
Res runt på egen hand. Ifall du planerar din resa själv kan du vara på plats tidigt eller mitt i natten (det är ljust dygnet runt) och undvika folkströmmarna. Jämför olika firmor ifall du vill hyra bil. Lokaltrafiken eller backpackande går ifall du har tålamod och planerar ordentligt.

2. De flesta turister finns i Reykjavik och på södra Island. Västfjordarna och nordöstra Island är glesbefolkat och bjuder på en storslagen natur. Akureyri, Islands andra stad (ifall man räknar bort förstäderna till Reykjavik) är charmig och är ett bra alternativ att utgå ifrån.

3. Hoppa över Blå Lagunen. Naturbad finns på flera ställen runt om ön och varje ort har sitt lokala utomhusbad med mycket billigare inträdesavgift.

4. Nesti, det vill säga matsäck. Nej, en trött hamburgare med pommes för 200 kronor på en vägsylta är inte värt det. Skyr, kleinur och en chokladmjölk är ett bättre alternativ. Bónus och Krónan är två billiga livsmedelsbutiker medan 10-11 är klart dyrare.

5. Boende kan vara knepigt. Ifall du inte bokat i tid är ett tips att bo en bit ifrån centrala Reykjavik där det kostar som mest. Ute på landet kan du hitta hemtrevliga och prisvärda övernattningsställen.

Emil Annetorp