fredag 3 mars 2017

Erkänner haschbrott - nekar till Birna Brjánsdóttirs död

Den grönländske sjöman som misstänks ha dödat Birna Brjánsdóttir ska sitta häktad i ytterligare fyra veckor. Det beslutade Héraðsdómur Reykjaness i går. Mannen har erkänt att han försökt smuggla drygt 23 kilo hasch från Danmark till Grönland. Däremot fortsätter han att neka till all inblandning i Birna Brjánsdóttirs död.

Under gårdagens häktningsförhandling i Héraðsdómur Reykjaness erkände mannen att han ombord trålaren Polar Nanoq försökt smuggla 23,4 kilo hasch från Danmark till Grönland. Båten låg i hamn i Hafnarfjörður den 14 januari då 20-åriga Birna Brjánsdóttir försvann. Åtta dagar senare hittades hon död på stranden vid Selvogur.

Mannen fortsätter att neka till att ha dödat Birna Brjánsdóttir. Blodspår från Birna Brjánsdóttir har dock hittats i den bil som mannen och en kollega använde. Polisen anser enligt RÚV att det finns direkta kopplingar mellan mannen och Birna Brjánsdóttir genom dna. Det är inte känt vad dessa kopplingar består av utöver det sedan tidigare kända blodspåret.

Domstolen gick i går på åklagarens linje och beslutade att mannen ska sitta häktad i ytterligare fyra veckor. Rätten ansåg att den bevisning som finns mot mannen gör att det finns sannolika skäl att misstänka att mannen orsakat Birna Brjánsdóttirs död.

Mannen har redan suttit häktad i sex veckor. I tisdags flyttades han från Litla-Hraun i Eyrarbakki till Hólmsheiði i Reykjavík. Samtidigt hävdes isoleringen av mannen.

Den här gången överklagade inte mannen häktningsbeslutet. De tre tidigare häktningarna har mannen genom sin advokat överklagat till Hæstiréttur Íslands.

Nu häktades mannen med hänvisning till allmänhetens intresse eftersom han är misstänkt för ett grovt brott och riskerar ett långt fängelsestraff. Tidigare har besluten tagits av utredningsskäl. Polisen anser inte längre att det är nödvändigt att hålla mannen isolerad eftersom han inte tros kunna påverka utredningen.

På Hólmsheiði hålls mannen åtskild från andra interner. Polisen beslutade om flytten på grund av säkerhetsskäl. I den nybyggda anstalten är det lättare att hålla personer åtskilda än på Litla-Hraun. Om han hade blivit kvar där hade det blivit svårt att garantera mannens säkerhet.

Det är också på egen begäran som mannen hålls åtskild från andra. Skälet är att han fruktar att han ska bli attackerad. Birna Brjánsdóttirs öde har upprört och engagerat även många interner.

Polisens mål är att slutföra utredningen mot mannen inom de fyra veckor som mannen sitter häktad. Utredningen lämnas därefter vidare till åklagare för beslut om åtal.

Den senaste veckan har polisen fått en rad svar på dna-prover som skickats till Sverige för analys. Några resultat är inte kända. Ytterligare provsvar väntas inom de närmaste dagarna. Ett förhör har i veckan hållits med den misstänkte mannen.

Polisen har de senaste veckorna även arbetat med utredningen av haschfyndet ombord Polar Nanoq. Förhör har hållits med personer både på Island och i utlandet.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs död.