måndag 27 mars 2017

Flaskpost hittade nästan hem till Island

Efter fjorton månader och 1 600 mils guppande på Atlanten såg en gps-försedd flaskpost ut att vara på väg hem till Island. Men i stället för att driva i land på östkusten guppar den vidare i havet omkring 30 mil öster om Island. När flaskposten var som närmast var den bara ett par mil från Djúpivogur.

I januari 2016 skickade ett av RÚV:s barnprogram från landets sydvästspets ut två flaskposter på en färd över världshaven. Med hjälp av gps gick det att följa hur flaskposterna följdes åt på Atlanten och drev i cirklar mellan Grönland och Island för att senare guppa västerut mot kanadensiska Newfoundland.

Därefter bytte flaskposterna kurs. Efter 370 dagar på havet drev en av dem i land på den skotska ön Tiree. Här gick flaskposterna skilda vägar. Den andra fortsatte norrut. För tjugo dagar sedan såg det ut som att den skulle hamna i trakterna kring Djúpivogur på den isländska östkusten. Vid ett tillfälle var den inte mer än ett par mil från land.

Nu har den andra flaskposten varit på väg i drygt 14 månader och den har färdats i över 1 600 mil. Just nu befinner den sig omkring 30 mil öster om den isländska östkusten.

Här kan du läsa mer om flaskposten och här kan du följa dess rörelser.