fredag 10 mars 2017

Ingen isländsk jakt på sillval i sommar

Inte heller i år blir det någon jakt på sillval. Bakom beslutet ligger den starka isländska kronan och svårigheter att exportera köttet till Japan. Men jakten på vikval kommer att fortsätta i sommar. Och den kommer sannolikt att bli mer omfattande än tidigare. Kött från vikval har importerats från Norge eftersom de inhemska fångsterna inte räckt till.

För andra året i följd blir det ingen isländsk jakt på sillval. Beslutet har tagits av Kristján Loftsson, vd för Hvalur hf. som är det enda rederiet som jagar just sillval. Den senaste jakten ägde rum 2015. Då jagades 155 djur och omkring 150 personer jobbade under jaktsäsongen på fångststationen i Hvalfjörður.

Valfångsten har för Kristján Loftsson varit en förlustaffär. I praktiken finansieras den genom vinster från aktieinnehav i fiskejätten HB Grandi. I fryshus har Hvalur hf. kött från sillval till ett bokfört värde av 3 miljarder isländska kronor.

När Kristján Loftsson förra året tog beslutet att inte jaga sillval motiverade han det med svårigheter att exportera köttet till Japan. Just Japan är i princip den enda marknaden för sillval. Sillval äts bara i liten utsträckning på Island och då i regel syrad.

Kristján Loftsson säger i Morgunblaðið att exporthindren till Japan även i år är huvudskälet till att det inte blir någon jakt på sillval. För att få föras in i landet krävs kostsamma och tidskrävande analyser av köttet. Dessutom gör den starka isländska kronan att Hvalur hf. får mindre betalt för eventuell export.

Jakten på den betydligt mindre vikvalen fortsätter däremot i år. Och troligtvis i större skala än tidigare år. Gunnar Bergmann Jónsson, som är vd för IP-útgerð och IP-dreifing, säger till RÚV att han räknar med att påbörja jakten i slutet på april eller början av maj. Två båtar kommer att användas: Hrafn­reyður KÓ och Rokk­ar­inn KE.

Kvoten för i år ligger som tidigare på 224 vikvalar. De två senaste somrarna har totalt 76 djur jagats. Av de 46 djur som jagades förra året finns nu inte mycket kött kvar. I år kommer omkring 50 djur att jagas. Det säger Gunnar Bergmann Jónsson i Morgunblaðið.

Den inhemska vikvalen har inte räckt till för att möta efterfrågan. Förrförra året importerade därför IP-útgerð vikval från Norge. Trots detta gick bolaget med en förlust på 7 miljoner isländska kronor under 2015. Förra året ska dock bolaget enligt Gunnar Bergmann Jónsson ha gått med vinst.

Till skillnad från sillval säljs vikval på den inhemska marknaden. Få islänningar äter köttet, men de som gör det väljer ofta att grilla det. Omkring 40 procent av köttet från vikval säljs i butik medan 60 procent går till restauranger. Där är det främst turister som väljer att pröva val.

Vikval serveras i dag på ett hundratal isländska matställen. Hälften av dessa serverar köttet året runt. Andra restauranger erbjuder vikval bara när det är säsong och köttet är färskt, rapporterar RÚV.

Här kan du läsa mer om Islands valfångst.