fredag 3 mars 2017

Isländska folkfronten i kris - står utan ny partiledare

Ledaren Helgi Helgason ställer inte upp för omval. Opinionssiffrorna ligger runt en halv procent. Och intresset för att diskutera politik i partihögkvarteret i Hafnarfjörður tycks obefintligt. Om fyra veckor håller Isländska folkfronten landsmöte. Frågan är om det då kommer att finnas någon ledning som vill driva partiet vidare.

Isländska folkfronten siktade högt när partiet bildades förra året. Målet var att ta sig in i alltinget. Där skulle partiet arbeta för att Island skulle lämna EES-avtalet och Schengensamarbetet. Samtidigt skulle stora summor satsas på gränskontroller och polis. Partiet ville även förbjuda moskéer, koranskolor och burkor samt skärpa utlänningslagen.

Under hösten såg det ut som att femprocentsspärren till alltinget skulle kunna vara inom räckhåll. I samband med en demonstration mot den utlänningslag som klubbades i parlamentet fick partiet något av ett massmedialt genombrott.

Valrörelsen blev dock ett fiasko. Strax innan de för kandidaturen nödvändiga underskrifterna skulle lämnas in hoppade toppnamnen i Reykjavíkvalkretsarna av partiet. De riktade samtidigt hård kritik mot ordföranden Helgi Helgason som beskrevs som oduglig.

Isländska folkfronten ställde bara upp i två av sex valkretsar. I nordväst fick partiet 0,5 procent och i syd 0,8 procent. På riksnivå blev valresultatet 0,2 procent.

Något lyft i opinionen har inte kommit sedan valet i slutet på oktober förra året. I väljarbarometrar får Isländska folkfronten runt 0,5 procent.

Om fyra veckor håller Isländska folkfronten landsmöte. Nu är frågan om partiet överlever sitt första år. Helgi Helgason ställer inte upp för omval. I partihögkvarteret på Dalshraun i Hafnarfjörður - som varit öppet en gång i veckan - dyker inga medlemmar eller andra upp för några politiska diskussioner. Det skriver Hildur Guðbrandsdóttir på Facebook:
"Nu har Helgi sagt att han inte ställer upp för omval som partiets ordförande. Man hade då kunnat tro att ni andra, där många haft ett horn i sidan till honom, skulle få lite liv i er. Men inte har jag upptäckt något livstecken eller intresse för partiets frågor. Jag har haft kontoret öppet de tre senaste torsdagarna från 16 till 18 om människor bara vill träffas, diskutera och lufta sina åsikter. Men nej, verkligen inte. Inget intresse! Kanske struntar ni i land och folk? Redo att lägga allt i händerna på något slödder som stjäl och dödar? Jag tycker att jag kan använda min tid till bättre till annat än att sitta med kaffe och tilltugg och vänta på intresserade kamrater, som jag trodde var på väg att brista av spänning på grund av det kommande landsmötet och kandidatursfrågor."
Hittills har ingen medlem sagt sig vara beredd att ta över ordförandeskapet.

Här kan du läsa mer om Isländska folkfronten.