onsdag 22 mars 2017

Jökulsárlón närmare att ingå i nationalparken Vatnajökull

Staten är ett steg närmare att äga fastigheten Fell där glaciärlagunen Jökulsárlón ligger. Hæstiréttur Íslands avvisar stämningen från Fögrusalir ehf. där det krävdes att statens köpbeslut skulle ogiltigförklaras. Domstolen går därmed på samma linje som Héraðsdómur Suðurlands. Fögrusalir ehf. planerar dock en ny rättsprocess.

Efter många år av ägarstrider såldes fastigheten Fell förra året på auktion. Marken - där delar av glaciärlagunen Jökulsárlón ligger - köptes av bolaget Fögrusalir ehf. för 1,52 miljarder isländska kronor.

Men regeringen valde att utnyttja sin förköpsrätt. Prislappen blir densamma som för de privata köparna. Planen är att Jökulsárlón ska ingå i nationalparken Vatnajökull. Det arbetet har redan påbörjats vid miljödepartementet.

Ägarstriderna var dock inte över i och med regeringens beslut. Fögrusalir köpte Fell den 4 november förra året. Budet accepterades formellt först en vecka senare.

Isländsk lag säger att staten har 60 dagar på sig att utnyttja förköpsrätten. Beskedet från regeringen kom den 9 januari i år. Nu hävdar Fögrusalir ehf. att tidsfristen ska börja räknas redan från det första datumet. I så fall kom regeringens beslut efter 66 dagar - och därmed ska regeringen ha förverkat sin förköpsrätt.

Fögrusalir ehf. vände sig först till Héraðsdómur Suðurlands. Där valde rätten att inte ta upp stämningen eftersom bolagets krav inte ansågs vara förenligt med lagen om exekutiva försäljningar. Då lagstödet inte är tillräckligt kan fallet heller inte behandlas. Nu har Hæstiréttur Íslands kommit fram till samma sak.

För staten innebär domstolens beslut en delseger. Striden om Fell är dock inte över. Fögrusalir ehf. har tidigare utlovat en ny rättsprocess mot staten med syftet att vinna dragkampen om den åtråvärda fastigheten.

Precis som tidigare kommer Fögrusalir ehf. att hävda att statens beslut kom för sent och att bolagets köp av fastigheten därför är giltigt. Den här gången kommer bolaget att åberopa ett annat regelverk i sin stämningsansökan.

Omkring en halv miljon turister beräknas ha besökt Jökulsárlón under 2016. Parkeringsplatser, toaletter och matställen är inte alls tillräckliga för anstormningen av besökare. I detaljplanen för området ges klartecken till nya byggnader på Jökulsárlóns östra strand, mark som tillhör Fell. Men ägarstriderna har gjort att ingen vågat bygga nytt.

Vatnajökull är en av Europas största nationalparker. Den täcker 14 procent av Islands yta och sträcker sig över 13 952 kvadratkilometer. Om hela fastigheten Fell skulle inlemmas i nationalparken skulle den växa med ytterligare 10 528 hektar.

Här kan du läsa mer om kampen om Jökulsárlón och här kan du läsa domen i sin helhet.