måndag 20 mars 2017

Jordskalvssvärm vid Herðubreið norr om Vatnajökull

Illustration: Veðurstofa Íslands
En kraftig jordskalvssvärm pågår sedan i fredags kväll vid Herðubreið norr om Vatnajökull. Det hittills största skalvet hade en magnitud på 2,9. Inom loppet av två dygn inträffade över 400 jordskalv i närheten av Herðubreið. Inget tyder dock på att skalven skulle ha samband med någon vulkanisk aktivitet.

Herðubreið norr om Vatnajökull har i en omröstning utsetts till Islands vackraste fjäll. Det bildades någon gång före den senaste istiden. Några utbrott i Herðubreið är inte kända sedan dess.

I fredags kväll började en jordskalvssvärm vid Herðubreið. Inom loppet av två dygn inträffade mer än 400 jordskalv. Det kraftigaste skalvet skedde 6.22 i lördags och hade en magnitud på 2,9. Ytterligare sju skalv uppmättes till minst 2.

I närområdet finns inga kända aktiva vulkaner. Inget tyder heller på att jordskalven skulle ha något samband med vulkanisk aktivitet. Det har inte registrerats några rörelser i jordskorpan som skulle kunna tyda på att magma var i rörelse.

Under måndagen minskade jordskalvssvärmen i omfattning. Fram till klockan 18 lokal tid hade ett fyrtiotal skalv inträffat i området.