onsdag 1 mars 2017

Misstänkt för Birna Brjánsdóttirs död flyttas till nytt häkte

Den grönländske sjöman som misstänks för Birna Brjánsdóttirs död flyttades i går från Litla-Hraun till Hólmsheiði. Samtidigt hävdes isoleringen av honom i häktet. Skälet till flytten ska ha varit säkerhetsskäl. I morgon kommer mannen att begäras häktad i ytterligare två veckor, men det kommer inte att ställas något krav på isolering.

I snart sex veckor har en grönländsk sjöman suttit häktad misstänkt för att ligga bakom Birna Brjánsdóttirs död. Ända till i går eftermiddag har mannen suttit isolerad och har inte haft kontakt med någon annan än sin advokat. Åklagare och polis bestämde sig i går för att det inte längre fanns behov av att hålla mannen isolerad av utredningsskäl.

Mannen har hittills suttit på Litla-Hraun i Eyrarbakki. Men i går eftermiddag flyttades han till Hólmsheiði utanför Reykjavík. I den nybyggda anstalten finns bättre möjligheter att hålla en häktad person från andra interner än på Litla-Hraun.

Skälet till flytten var enligt RÚV att Fangelsismálastofnun befarade att interner på Litla-Hraun skulle ge sig på sjömannen. Även i fängelset ska Birna Brjánsdóttirs försvinnande och död ha väckt starka känslor.

Det är inte första gången som det kommer uppgifter om att grönländaren skulle vara i fara bland andra interner. DV talade redan innan mannen flyttades till Litla-Hraun med fångar som utgick från att andra skulle göra hans tillvaro så besvärlig och plågsam som möjligt. Även Fréttablaðið rapporterade att Fangelsismálastofnun hade börjat oroa sig för vad som skulle hända när isoleringen hävdes.

Häktningstiden för den misstänkte löper ut i morgon eftermiddag. Han kommer då att begäras häktad i ytterligare två veckor. Men det kommer inte att ställas något krav på isolering.

Páll Rúnar M. Kristjánsson, som är den misstänkte sjömannens advokat, har vid flera tillfällen ifrågasatt isoleringen. I helgen sade han till RÚV att han ansåg att isländska domstolar i alldeles för stor utsträckning gick med på åklagares begäran om isolering.

Det har nu gått två veckor sedan mannen senast förhördes. Han har konsekvent nekat till att ha dödat Birna Brjánsdóttir. Polisen har inte sett någon anledning att hålla något nytt förhör med mannen.

Den senaste veckan har polisen fått svar på en rad dna-prov som skickats till Sverige för analys. Ytterligare några provsvar väntas inom de närmaste dagarna. Polisen har inte lämnat några uppgifter om vad analyserna har gett för resultat.

Polisen räknar med att utredningen ska vara klar inom två veckor. Därefter blir det upp till åklagare att fatta beslut om åtal. Det är ännu oklart om rubriceringen blir mord, dråp eller vållande till annans död.

Om mannen döms till fängelse får han sannolikt avtjäna straffet på Hólmsheiði. Eftersom han är dansk medborgare kommer han få möjlighet att sitta av straffet i Danmark. För grönländare som dömts för grova brott har det länge i praktiken betytt just Danmark, men sedan ett drygt år tillbaka finns en högsäkerhetsanstalt i grönländska Nuuk.

De senaste två veckorna har polisen inte genomfört några andra förhör gällande Birna Brjánsdóttirs död. Däremot har flera vittnen förhörts om de 23 kilo hasch som hittades ombord Polar Nanoq, den trålare som den misstänkte grönländaren arbetade på.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs död.