söndag 19 mars 2017

Reykjavík ratar sista förslaget från Hildur Sverrisdóttir

Hildur Sverrisdóttir får lämna rådhuset i Reykjavík utan stöd för det sista förslaget i kommunpolitiken. Majoriteten säger nej till att försäljning av alkohol i dagligvaruhandeln skulle vara ett sätt att stödja kommunens mål om självständiga stadsdelar. I rådhuset ersätts Hildur Sverrisdóttir av Marta Guðjónsdóttir.

När Självständighetspartiets Ólöf Nordal gick bort tidigare i år gick den ordinarie platsen i alltinget till Hildur Sverrisdóttir. Hon bestämde sig därför för att avsäga sig sin stol i kommunfullmäktige i Reykjavík. Platsen gick till Marta Guðjónsdóttir, som tidigare varit ersättare för Självständighetspartiet.

I kommunfullmäktige är det tradition att en avgående ledamot som en symbolisk gest får igenom sitt sista förslag. Men så blev det inte för Hildur Sverrisdóttir. När hon i förra veckan deltog vid sitt sista möte röstades förslaget ned med siffrorna åtta mot fem. Två ledamöter avstod från att rösta.

Hildur Sverrisdóttir ville att fullmäktige skulle vända sig till alltinget där frågan om alkoholförsäljning i dagligvaruhandeln nu behandlas. Utgången är oviss. En majoritet av islänningarna är dock emot ett avskaffande av alkoholmonopolet. Tretton isländska kommuner har också i remissvar sagt nej till förslaget.

Men Hildur Sverrisdóttir tillhör de politiker som förespråkar en avreglering. Hon ville därför att kommunen till alltinget skulle skriva att ett slopat alkoholmonopol gick hand i hand med Reykjavíks strävan efter mer självständiga stadsdelar. Med fler försäljningsställen skulle enligt Hildur Sverrisdóttir den lokala handeln gynnas.

I omröstningen var det många som inte i första hand såg förslaget som ett inlägg i debatten om stadsplanering. I stället var det flera som röstade efter sina åsikter om alkoholmonopolets framtid.

Förslaget fälldes med röstsiffrorna åtta mot fem. Den styrande koalitionen mellan Socialdemokraterna, Ljus framtid, Gröna vänstern och Piratpartiet var inte enig i frågan. Självständighetspartiet och Piratpartiet sade ja till förslaget medan Ljus framtid, Gröna vänstern och Framstegspartiet röstade nej. Tre socialdemokrater sade också nej medan två avstod från att rösta.

Här kan du läsa mer om Hildur Sverrisdóttir i alltinget.