söndag 5 mars 2017

Rörligt konstverk får fast plats på Grímsey

Det blir inga försök att flytta konstverket Hringur og kúla till den plats där polcirkeln korsar Grímsey. Den åtta ton tunga kulan är för tung. En flytt skulle inte bara förstöra marken. Kulan skulle dessutom kunna rulla ut i havet. I stället har konstnären fått i uppdrag att skapa ett mindre verk som ska kunna placeras vid polcirkeln, rapporterar Morgunblaðið.

71 meter från Grímseys nordligaste punkt finns den plats där konstverket Hringur og kúla skulle placeras. Men ända sedan verket flyttades till ön i somras har det blivit stående nära flygplatsen. Nu står det klart att det inte kommer att flyttas mycket mer än så.

Det var 2013 som kommunen Akureyri - där Grímsey ingår - och Hönnunarmiðstöð Íslands utlyste en tävling om ett konstverk som skulle symbolisera öns läge vid polcirkeln. Vinnare blev Kristinn E. Hrafnsson med Hringur og kúla. Tanken var att den jättelika kulan varje år skulle flyttas för att visa polcirkelns läge.

När verket var klart visade det sig att det blev betydligt tyngre än väntat. Det åtta ton tunga konstverket transporterades med båt till Grímsey. Någon flytt till den tänkta uppställningsplatsen har inte kunnat genomföras. Transporten skulle skada växtligheten i området. Och inte minst finns det en risk att kulan skulle rulla ut i havet eftersom ön sluttar.

Þórgnýr Dýr­fjörð, chef för Akureyrarstofa, säger i Morgunblaðið att tanken på att varje år flytta kulan har skrotats. I stället får den en permanent plats på ön. Kristinn E. Hrafnsson har fått i uppdrag att skapa ett mindre och flyttbart konstverk som ska komplettera Hringur og kúla och visa polcirkelns rörelser:
"Det kan till exempel vara en mindre kula, men det är i konstnärens händer att bestämma det."
Här kan du läsa mer om Hringur og kúla.