torsdag 2 mars 2017

Självständighetspartiet åter störst på Island

Självständighetspartiet är på nytt Islands största parti. Avståndet till tvåan Gröna vänstern är nu 3 procentenheter. Men det är inte bara Gröna vänstern som förlorar väljarstöd. Piratpartiets kräftgång fortsätter. Stödet för partiet är nu det lägsta på över två år. Det visar en opinionsmätning utförd av MMR.

I knappt tre veckor var Gröna vänstern Islands största parti. Men i MMR:s nya mätning är Självständighetspartiet åter störst.

Självständighetspartiet får nu 26,9 procent. Det är en ökning med 2,5 procentenheter jämfört med den mätning som slutfördes för tio dagar sedan.

Gröna vänstern sjunker tillbaka till 23,9 procent. Det är en tillbakagång med 3,1 procentenheter.

Framstegspartiet går förbi Piratpartiet och är nu tredje störst i landet. Väljarstödet ökar med 1,5 procentenheter till 12,2 procent.

Piratpartiets kräftgång tycks inte ha något slut. Stödet minskar nu till 11,6 procent, en nedgång med 0,3 procentenheter. Opinionssiffran är partiets sämsta hos MMR sedan december 2014.

Socialdemokraternas återkomst till tvåsiffrigt väljarstöd visade sig bara vara tillfälligt. Nu sjunker partiet till 8 procent, en minskning med 2 procentenheter.

Såväl Renässans som Ljus framtid fortsätter att hålla sig på rätt sida om femprocentsspärren till alltinget. Renässans får 6,3 procent - en ökning med 0,1 procentenheter - och Ljus framtid får 5,2 procent - en tillbakagång med 0,2 procentenheter. Opinionssiffran är Ljus framtids sämsta på fem månader.

Folkets parti är med 2,5 procent av väljarstödet - en minskning med 0,1 procentenheter - alltjämt störst utanför alltinget. Därefter följer Gryning med 0,9 procent (+0,3), Isländska folkfronten med 0,8 procent (+0,4), Folkfronten med 0,4 procent (+0,3) och Humanistpartiet med 0 procent (-0,2).

Stödet för trepartikoalitionen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid är 37,9 procent. Det är en uppgång med 3 procentenheter. Siffran är den nytillträdda regeringens hittills högsta.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.