torsdag 16 mars 2017

Sjunkande stöd för Islands tre regeringspartier

Bara drygt var tredje väljare sympatiserar med något av de tre regeringspartierna. I den senaste opinionsmätningen från MMR sjunker stödet för både Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid. De två minsta partierna i koalitionen balanserar nu på femprocentsspärren. Dessutom är det allt färre som ger sitt stöd till regeringen.

I MMR:s förra mätning - som slutfördes för tre veckor sedan - återtog Självständighetspartiet positionen som Islands största parti från Gröna vänstern. I den nya väljarbarometern minskar avståndet mellan de två partierna på nytt. Självständighetspartiets försprång är inte större än att det ligger inom den statistiska felmarginalen.

Självständighetspartiet får nu 25,4 procent. Det är en tillbakagång med 1,5 procentenheter jämfört med MMR:s föregående mätning.

Även stödet för Gröna vänstern minskar, men inte lika mycket. Partiet har nu stöd av 23,5 procent av väljarna. Det motsvarar en nedgång med 0,4 procentenheter.

Piratpartiet återtar positionen som landets tredje största parti. Stödet ökar med 2,1 procentenheter till 13,7 procent. Siffran är den näst bästa för Piratpartiet i år.

Framstegspartiet är nu åter fjärde största parti. Väljarstödet är nu 11,4 procent, en minskning med 0,8 procentenheter.

Socialdemokraterna kämpar fortfarande mot svaga opinionssiffror även om stödet nu är större än vid förra årets alltingsval. Partiet får 8,8 procent, en ökning med 0,8 procentenheter.

Självständighetspartiets två koalitionspartner, Renässans och Ljus framtid, kämpar även de i motvind i opinionen. Stödet för Renässans är nu bara 5,5 procent, en tillbakagång med 0,8 procentenheter. Opinionssiffran är partiets sämsta sedan MMR började särredovisa stödet i maj förra året.

Ljus framtid balanserar nu på femprocentsspärren. Stödet för partiet är 5 procent, en minskning med 0,2 procentenheter. Siffran är Ljus framtids lägsta sedan september förra året.

Folkets parti fortsätter att vara det största partiet utanför alltinget. Partiet får nu 3,7 procent, en ökning med 1,2 procentenheter. Så nära femprocentsspärren har Folkets parti inte varit tidigare hos MMR.

Gryning får 1,5 procent (+0,6), Isländska folkfronten 1 procent (+0,2), Folkfronten 0,5 procent (+0,1) och Humanistpartiet 0,1 procent (+0,1).

Det är också färre som stödjer trepartikoalitionen. Regeringen har nu 34,5 procent av islänningarna bakom sig, en nedgång med 3,4 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.