fredag 17 mars 2017

Varningssystem för vågor vid Reynisfjara och Kirkjufjara

Redan i år ska ett system som varnar för farliga vågor vid Reynisfjara och Kirkjufjara vara på plats. När det finns risk för förrädiska vågor ska besökare informeras genom flaggor eller blinkande ljus. Det kan även bli aktuellt med övervakning av stränderna när olycksrisken är stor. Vegagerðin har fått i uppdrag att utveckla varningssystemet.

I januari i år drunknade en tysk kvinna vid Kirkjufjara väster om Vík í Mýrdal. Hon överraskades av en kraftig våg och drogs ut till havs där hon drunknade. Hennes make och deras två barn hamnade också i vattnet, men de lyckades ta sig i land.

Förra året drunknade en kinesisk man vid grannstranden Reynisfjara. Mannen stod på en sten och fotograferade utan att upptäcka att det plötsligt kom en kraftig våg. Strömmarna förde mannen 550 meter ut till havs. Räddningstjänsten lyckades bärga kroppen, men mannen dödförklarades redan på stranden.

Utöver de två dödsolyckorna har de senaste åren en rad olyckstillbud inträffat på stränderna. Det brukar handla om besökare som tror sig ha ett tillräckligt avstånd till vågorna. När de riktar uppmärksamheten åt annat håll kommer plötsligt en kraftfull våg som når betydligt längre upp på stranden.

Den kraftiga vågen överraskar besökaren som välts omkull och - om vågen är tillräckligt stark - för den med sig ut till havs. I det kalla och strömma vattnet är det få som lyckas överleva någon längre tid.

Hittills har nya varningsskyltar och avspärrningar bara haft begränsad effekt. Många besökare är inte medvetna om farorna. I takt med att turismen ökat har också olyckstillbuden blivit allt fler.

Nu har näringsminister Þór­dís­ Kol­brún­ Reyk­fjörð Gylfa­dótt­ir gett Ferðamálastofa i uppdrag att komma överens med Vegagerðin om utformningen av ett varningssystem. Arbetet beräknas enligt ett pressmeddelande kosta omkring 20 miljoner isländska kronor. Målet är att systemet ska tas i bruk redan i sommar.

Det första steget i varningssystemet är att ta fram en vågprognos för Reynisfjara och Kirkjufjara. Prognosen ska sträcka sig några dagar framåt. När risken för lömska vågor är särskilt stor ska myndigheterna få information i förväg. Då kan de också vidta åtgärder för att förebygga olyckor.

I detta arbete ingår att göra detaljerade mätningar av djupet längs de båda stränderna.

Nästa steg blir att bestämma hur besökare ska varnas för farliga vågor. Två möjligheter som har förts fram är att införa någon typ av ljus där lyktorna blinkar vid fara och att utveckla ett flaggsystem där olika färger signalerar olika risknivåer.

Det kan också bli aktuellt att övervaka stränderna när prognosen säger att vågorna kan vara särskilt förrädiska.

Här kan du läsa mer om den senaste dödsolyckan på Kirkjufjara.