måndag 10 april 2017

Åklagaren: Birna Brjánsdóttir offer för kraftigt våld

Birna Brjánsdóttir slogs gång på gång i ansiktet, utsattes för stryptag och kastades sedan i vattnet på en okänd plats. Efter att ha hamnat i vattnet drunknade hon. Det framgår av åtalet mot den 25-årige man som misstänks för mordet. Åtalet offentliggjordes i går. I dag inleds rättsprocessen mot mannen i Héraðsdómur Reykjaness.

I torsdags fick den 25-årige sjömannen från Grönland ta del av åtalet mot honom. Han ställs inför rätta misstänkt för mord och för grovt narkotikabrott. Under de förhör som genomförts i häktet har han undvikit att svara på frågor om Birna Brjánsdóttir, men han har erkänt att han försökt smuggla 23,424 kilo cannabis.

I dag inleds rättsprocessen i Héraðsdómur Reykjaness i Hafnarfjörður, en domstol som ligger bara några hundra meter från den plats där mannen misstänks ha gått till angrepp mot Birna Brjánsdóttir. I samband med att åtalet lämnas in till rätten får 25-åringen möjlighet att förklara sig skyldig eller oskyldig till anklagelserna.

Det var på morgonen lördagen den 14 januari i år som Birna Brjánsdóttir klev in i mannens hyrbil på Laugavegur i Reykjavík. Mannen körde till hamnen i Hafnarfjörður. Efter att ha släppt av en kollega körde han till en flytbrygga i hamnen. Där parkerade han bilen. Enligt åtalet var det här eller på en okänd plats som han attackerade Birna Brjánsdóttir.

I åtalet framgår att Birna Brjánsdóttir utsattes för grovt våld. Hon slogs gång på gång i ansiktet och i huvudet. Hon utsattes för kraftiga stryptag. Därefter kastades hon i vattnet på en okänd plats. Hon hade då förlorat medvetandet och drunknade.

När kroppen återfanns på stranden nära Selvogur åtta dagar senare var den svårt sargad. Attacken resulterade i blödningar i ögonen, skador i ansiktet och huvudet och bruten näsa. Bland de interna skadorna fanns enligt åtalet bland annat huvudsvålen och sköldkörteln. Även halsen var skadad efter angreppet.

Åklagaren kräver enligt åtalet att mannen döms till straff och att han ska stå för samtliga rättegångskostnader. Dessutom ska rätten konfiskera narkotikan.

I åtalet finns även ett skadeståndskrav från Birna Brjánsdóttirs föräldrar. De kräver 10 550 000 isländska kronor var, alltså totalt 21,1 miljoner. De kräver även att 25-åringen ska bekosta kostnaderna för begravningen på 761 101 kronor.

Det står alltså klart att utredningen inte har gett något svar på var Birna Brjánsdóttir kastades i vattnet. Vidare garderar sig åklagaren för att attacken på Birna Brjánsdóttir kan ha skett på en annan plats än hamnen i Hafnarfjörður. Allt tyder på att det var där som angreppet skedde, men åklagaren kan alltså inte utesluta att det ägde rum på annan plats senare på lördagsmorgonen.

Dagens förhandling börjar i Héraðsdómur Reykjaness klockan 13. När själva rättegången börjar är inte klart. Målet är att den ska genomföras före sommaren.

Den åtalade 25-åringen har begärt en tolk under morgondagens förhandling och under själva huvudförhandlingen. I dag får han assistans av en dansk tolk eftersom det inte gick att hitta en grönländsk tolk i tid. Mannen ska ha accepterat detta. Huvudförhandlingen ska däremot tolkas till grönländska.

I två veckors tid satt en kollega till 25-åringen misstänkt för inblandning i dådet. Han har nu genom brev meddelats att misstankarna är avskrivna.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs död.