fredag 28 april 2017

Bifröst kan få ett av Islands största hotell

Háskólinn á Bifröst kan förvandlas till västra Islands största hotell. Högskolans ledning vill nu sälja fastigheter till ett värde av upp till 2,5 miljarder isländska kronor. Om samtliga byggnader blir ett hotell handlar det om 239 rum. Skälet till försäljningen är att allt fler pluggar på distans i stället för på plats i Bifröst.

Rötterna för Háskólinn á Bifröst går tillbaka till 1918. Men det var först 1988 som det blev en högskola. Háskólinn á Bifröst drivs av en stiftelse.

De senaste åren har ekonomin blivit ett allt större bekymmer för Háskólinn á Bifröst. Allt färre studenter bor i Bifröst medan de studerar. I stället pluggar allt fler på distans och vistas därför bara på skolan en helg i månaden. I dag är det bara var femte student som flyttar till orten.

2015 gjorde Háskólinn á Bifröst en förlust på 55 miljoner isländska kronor. Dessutom var det egna kapitalet på minus 155 miljoner. Året innan var förlusten 145 miljoner.

Uppsvinget för distansutbildningen har lett till att mängder av studentlägenheter nu står tomma. Redan i somras försökte därför högskolans ledning att sälja fastigheter. Då handlade det om totalt 99 studentlägenheter samt driften av Hótel Bifröst, det hotell som Háskólinn á Bifröst sedan 2013 driver i några av de byggnader som tidigare nyttjades av studenter.

Då blev det ingen affär. Alla lägenheter har dock inte stått tomma. I somras började högskolan hyra ut lägenheter till asylsökande genom Útlendingastofnun. Bland annat har asylsökande från Albanien och Somalia tillfälligt fått ett hem i Bifröst.

Nu försöker Háskólinn á Bifröst genomföra en ännu större försäljning. Totalt handlar det om fastigheter och tillgångar värderade till drygt 2,5 miljarder isländska kronor. Där ingår bland annat driften av Hótel Bifröst.

Hótel Bifröst har i dag 51 rum. Till hotellet hör en matsal. Men för köparen finns möjligheten att bygga ut hotellet till 239 rum. Det handlar om ytterligare 139 rum och 48 lägenheter med totalt 100 rum. Fastigheterna är sammanlagt på 10 000 kvadratmeter.

Om samtliga fastigheter som nu läggs ut till försäljning omvandlas till hotell får Hótel Bifröst 239 rum. I så fall blir det Islands största hotell utanför Reykjavíkområdet.

Försäljningen sköts av Capacent. Intresserade kan lägga bud på fastigheterna till och med den 8 juni.