lördag 8 april 2017

Billuckan på BSÍ i Reykjavík stänger för gott

Under natten mot förra lördagen serverades den sista portionen lammhuvud med rotmos genom billuckan på BSÍ i Reykjavík. Utbudet av nattöppna butiker och serveringar gör att billuckan inte längre anses nödvändig. Men den klassiska rätten kommer att fortsätta serveras inne på restaurangen, skriver Morgunblaðið.

I 37 år har nattluckan för bilburna på busstationen BSÍ varit något av en institution i Reykjavík. Här har det varit möjligt att få snabbmat och kioskvaror dygnet runt på helgerna och fram till 23.30 på vardagarna.

Inte minst har stället varit ett givet stopp för många nattarbetare. Året runt har signaturrätten svett, kokt lammhuvud med rotmos funnits på menyn. Under natten mot förra lördagen serverades de sista portionerna genom billuckan. Daði Agnarson, vd för restaurangen Fljótt og gott, säger i Morgunblaðið att servicen spelat ut sin roll:
"Denna billuckekultur tycks lite ha varit ett barn av sin tid. Nu finns 38 butiker som har öppet hela dygnet i huvudstadsregionen om bensinstationer och stormarknader räknas med. Detta fanns inte för tio år sedan."
Den som nu vill få sitt lammhuvud får alltså se till att besöka restaurangen under de ordinarie öppettiderna. Där har serveringen pågått i 41 år - och det finns inga planer på att sluta. Inte minst besöks restaurangen av många turister som kommer till busstationen. Som mest strömmar omkring 9 000 personer genom BSÍ under en sommardag.

Daði Agnarson säger i Morgunblaðið att många stamkunder dök upp under sista nattpasset. Och som vanligt fanns det även personer som passade på att beställa lammhuvud på vägen hem från en utekväll:
"De sista lammhuvudena såldes där på fredagskvällen. Det var ett lite nostalgiskt ögonblick för några av våra kunder som hade fått kännedom om detta."
Restaurangen Fljótt og gott har öppet mellan 6 och 23 alla dagar i veckan.