onsdag 26 april 2017

Birna Brjánsdóttirs blod på misstänkte mördarens jacka

Den misstänkte mördarens fingeravtryck fanns på Birna Brjánsdóttirs körkort, hans dna fanns på hennes skor och hennes blod fanns på mannens jacka. Men enligt mannen är han oskyldig till mordet. Efter att de kysst varandra i baksätet på mannens hyrbil hävdar han att han släppt av både Birna Brjánsdóttir och en annan kvinna vid en rondell i Hafnarfjörður.

I Héraðsdómur Reykjaness fortsatte i går rättsprocessen mot den man som misstänks för mordet på 20-åriga Birna Brjánsdóttir. Mannens advokat begärde och fick ytterligare två veckor för att sätta sig in i åtalet. Rättsprocessen fortsätter den 9 maj.

Domstolen beslutade i går att mannen ska sitta häktad till och med den 23 maj. Genom sin advokat protesterade mannen mot beslutet. Mannen anser sig vara oskyldig och hävdar att inget i den bevisning som lagts fram av åklagaren visar att han är skyldig till mordet på Birna Brjánsdóttir eller smuggling av 23,4 kilo cannabis, ett brott som han också står åtalad för.

Det är ännu oklart när rättegången börjar. Sannolikt är att den kommer att genomföras under juni.

Vísir har tagit del av underlaget för fem tidigare häktningsbeslut mot den misstänkte mördaren. Där framkommer mycket ny information om vad som hände morgonen den 14 januari i år då Birna Brjánsdóttir försvann efter en utekväll i Reykjavík. Hon hittades död nära fyren vid Selvogur åtta dagar senare.

Polisen har utåt gett bilden av att mannen varit mycket tystlåten under förhören. Häktningsbesluten visar att han talat betydligt mer än vad som tidigare framkommit.

Redan i det första förhöret erkänner mannen att han träffat Birna Brjánsdóttir. Han säger att han plockat upp henne i centrala Reykjavík i den hyrbil han disponerar. Då vet han inte vem hon är. Men han inser senare att hon är den kvinna som då eftersöks av polisen. Då känner han igen henne genom de bilder som publicerats i medierna.

Mannen hävdar att han kör Birna Brjánsdóttir och ytterligare en kvinna till hamnen i Hafnarfjörður. Där ligger Polar Nanoq, den trålare som mannen och den kollega han har med sig arbetar på. Den misstänkte berättar i förhör att han släpper av kollegan. Därefter åker han till ett annat område av hamnen.

Bilder från övervakningskameror tyder enligt polisen på att det ligger någon i baksätet. Den teorin baserar sig på hur de två männen rör sig runt bilen.

I förhör säger kollegan att det först är två kvinnor som de har med sig i hyrbilen. I ett senare förhör ändrar han sig. Visserligen har den man som i dag står åtalad för mordet berättat för honom att det rörde sig om två kvinnor, men själv har han bara sett en. Hon ska ha legat i baksätet. Han uppger att han varit berusad och att han inte pratat med kvinnan.

Mannen kör bilen till en flytdocka. Där står den parkerad i 50 minuter. Mannen kliver ut ur bilen och sätter sig i baksätet. Övervakningskameror visar hur rutorna blir immiga, men Birna Brjánsdóttir syns inte till.

Själv uppger mannen enligt Vísir att han i baksätet ska ha kysst Birna Brjánsdóttir. Efter en stund kör han henne och den andra kvinnan till en rondell i Hafnarfjörður. Där släpper han av dem och återser dem aldrig. Därefter kör han till parkeringsplatsen vid Hótel Vellir och Reebok Fitness. I bilen sover han några timmar.

Exakt vad mannen gör mellan 7 och 10.30 är oklart. Polisen utgår dock enligt Vísir från att mannen ljuger. Trots att det finns övervakningskameror på den parkeringsplats där mannen ska ha tagit en tupplur syns aldrig hyrbilen på några bilder därifrån.

Enligt åtalet går mannen i baksätet till våldsam attack mot Birna Brjánsdóttir. Polisen tror att han kör ut ur Hafnarfjörður och kör mot sydkusten via Krýsuvík. Han kastar henne i vattnet någonstans nära Selvogur. Enligt obduktionen är Birna Brjánsdóttir knappt vid medvetande när hon hamnar i vattnet.

Nästa gång mannen syns till är klockan 10.30. Då handlar han rengöringsprodukter på Krónan bara några hundra meter från Polar Nanoqs kajplats. En halvtimme senare är han tillbaka vid båten. Klockan 12.46 visar övervakningsbilder hur han rengör baksätet. Det pågår i 40 minuter.

När mannen är klar lägger han föremål i en svart sopsäck som han bär ombord. Därefter kör han i väg för att återlämna hyrbilen till Bílaleiga Akureyrar. På vägen visar övervakningsbilder hur han stannar till nära den plats där Birna Brjánsdóttirs skor senare hittas.

I förhör säger mannen enligt Vísir att det är spyor som han städar upp i baksätet. När hyrbilen tas i beslag tre dagar senare hittar polisen mängder av blodspår från Birna Brjánsdóttir. Trots att bilen städats är den full av blodstänk. Tydliga spår finns bland annat i högra baksätet, under baksätet och på ratten.

I sopsäcken hittar polisen Birna Brjánsdóttirs körkort. På det finns den misstänkte mördarens fingeravtryck. I förhör uppger han att han inte vet hur körkortet hamnat i sopsäcken, men det är inte han som gjort det.

Där påträffas också ett par gummihandskar som polisen tror använts av mannen när han rengjorde bilen. På handskarna finns blodspår. Vísir rapporterar att det i underlaget inte framgår om blodet var Birna Brjánsdóttirs.

Men det finns fler fynd som knyter mannen till Birna Brjánsdóttir. Hennes blod finns på mannens jacka. Hans fingeravtryck finns också på hennes skosnören. De egna kläder som han tvättar ombord Polar Nanoq har mängder av blodspår.

Héraðsdómur Reykjaness bedömning är enligt Vísir att mannens berättelse inte är trovärdig. Den går på flera avgörande punkter helt emot den tekniska bevisningen i fallet. Det är alltså ett skäl till att domstolen går med på åklagarens begäran om förlängd häktningstid.

Om mannen fälls för både mord och grovt narkotikabrott är det troligt att han får ett straff på mellan 16 och 20 års fängelse. Den rättspsykiatriska undersökning som gjorts visar att mannen är straffbar. Det innebär att han vid en fällande dom inte kommer att dömas till psykiatrisk vård.

Här kan du läsa mer om mordet på Birna Brjánsdóttir.