tisdag 25 april 2017

Bjarni Halldór Janusson yngst i alltinget

21 år och 144 dagar gammal blev Bjarni Halldór Janusson i går den yngsta politikern någonsin i det isländska alltinget. Han ersatte då fiske- och jordbruksminister Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir som är utomlands. I valet var han fyra på Renässans lista i den sydvästra valkretsen. Tidigare var Víðir Smári Petersen yngst.

Bjarni Halldór Janusson blev i går alltså den genom tiderna yngsta parlamentarikern på Island. Han var då 21 år och 141 dagar gammal. Redan första dagen klev han upp i talarstolen och deltog i en debatt om lärarbristen i skolan.

Bjarni Halldór Janusson var en av de ursprungliga medlemmarna av Renässans. Han arbetar också inom partiets ungdomsförbund. Till vardags studerar han statsvetenskap och filosofi vid Háskóli Íslands.

I den sydvästra valkretsen var Bjarni Halldór Janusson det fjärde namnet på Renässans lista. Han ersätter fiske- och jordbruksminister Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir. Hon befinner sig just nu på uppdrag i utlandet.

Tidigare var det Självständighetspartiets Víðir Smári Petersen som var yngst. Han gick in som ersättare i alltinget i september 2010. Då var han 21 år och 328 dagar.

Den yngsta ledamoten att väljas in på ett eget mandat är Framstegspartiets Jóhanna María Sigmundsdóttir. Hon satt i alltinget mellan 2013 och 2016. När parlamentet efter valet våren 2013 var hon 21 år och 343 dagar.