onsdag 12 april 2017

Bláa lónið köper lägenheter åt personalen

Alla 24 lägenheter i ett flerfamiljshus i Grindavík köps av Bláa lónið ehf, det bolag som äger och driver Blå lagunen. Bostäderna ska hyras ut till företagets anställda. Företaget anser det nödvändigt att hålla med bostäder för att kunna behålla personalen. Själva bygget börjar i maj, rapporterar Morgunblaðið.

Redan i dag behövs 4 600 nya bostäder på Island. Inom loppet av tre år behöver totalt 9 000 bostäder byggas. Ökande befolkning, uthyrning av bostäder till turister, urbanisering och ändrade familjefönster är huvudskälen till behovet. Det uppger Íbúðalánasjóður i en rapport framtagen på uppdrag av välfärdsdepartementet.

Bostadsbristen är också ett bekymmer för många företag. Anställda som inte är högavlönade tvingas ofta ut på den kaotiska hyresmarknaden. Otryggheten gör att många även byter jobb. För att motverka detta meddelade nyligen Ikea att företaget nu bygger bostäder för personalen.

Nu gör Bláa lónið ehf. - det bolag som driver och äger Blå lagunen - samma sak. Bolaget köper alla 24 lägenheter i ett nytt flerfamiljshus på Stamphólsvegur i Grindavík. Bostäderna blir på 70 till 90 kvadratmeter. Bygget påbörjas i maj, men förberedelserna på plats har redan kommit i gång. Genom att hyra ut bostäder hoppas företaget kunna behålla personal, skriver Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om Ikeas beslut att bygga bostäder.