söndag 9 april 2017

Döms till fängelse efter mordhot på Facebook

När diskussionen om de lokala idrottsföreningarna Þór och Týr spårade ur på Facebook hotades en man till livet. Nu döms mannen bakom hoten till en månads fängelse. Det var efter en dispyt om klubbmärkena som hoten framfördes i privata meddelanden. Den dömde har tidigare fällts för vålds- och sexualbrott.

I maj förra året började två män diskutera Þórs och Týrs klubbmärken. Bägge är idrottsföreningar hemmahörande på Västmannaöarna. Diskussionen ägde rum på Facebook-sidan Heimaklettur.

En av männen är bosatt i Grindavík. Han dömdes så sent som 2015 till två års fängelse för innehav av barnpornografi och andra sexualbrott. Han har även dömts för våldsbrott.

I diskussionen undrade motparten om han gillar "ungt och oskyldigt". Han fortsatte sedan med att hävda att den senaste domen mot mannen hade tystats ned, men att många upplevt att hans besök på badhuset hade spridit obehag.

Mannen började nu att skicka privata meddelanden till motparten. Där frågade mannen om han "försöker att starta ett bråk" och om han hade "dödslängtan". Han kallade mannen "helvetes bögjävel" och "helvetes idiot" och undrade om han var ute efter att bli dödad. När motparten svarade "hahahahaha, håll käften, din helvetes stackare" kontrade mannen med "jag dödar dig när jag ser dig".

Motparten polisanmälde hoten. Inför Héraðsdómur Suðurlands sade han att han tagit dem på allvar. Hoten fick honom att börja låsa ytterdörren.

Den åtalade försvarade sig med att han reagerat starkt på att motparten sagt att han skulle gilla "ungt och oskyldigt". Han hävdade att han inte menade allvar med hoten utan att han på Facebook skrev utan att tänka till innan.

Domstolen anser att det handlar om olaga hot eftersom syftet var att få motparten att frukta för sitt liv och sin hälsa. Mannen döms därför till 30 dagars fängelse. Han ska också betala 334 900 isländska kronor i rättegångskostnader.

Här kan du läsa domen i sin helhet.