söndag 9 april 2017

Hyrcyklar på åtta platser i Reykjavík

Redan till sommaren blir det enklare att hyra cykel i Reykjavík. På åtta ställen i kommunen kommer det att gå att hämta och lämna hyrcyklar. Hur mycket det kommer att kosta att hyra cykel är ännu inte klart. Kommunen har nyligen kommit överens med Wow Air om villkoren. Vilka de åtta platserna blir är inte bestämt.

För ett drygt år sedan gick kommunen ut och sökte efter företag som ville starta ett hyrcykelsystem. Liknande system finns bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö. Nu har kommunen skrivit avtal med lågprisflygbolaget Wow Air om hyrcyklar i Reykjavík.

Tanken är att kunderna ska kunna hämta cykeln på ett ställe och återlämna den på ett annat. I Reykjavíks kommun ska det finnas åtta hyrstationer. Vilka stationerna blir är inte klart. Tidigare har det talats om platser som Hlemmur, Ingólfstorg, Háskóli Íslands och Háskólinn í Reykjavík.

Samtliga stationer kommer att ligga på kommunal mark. Hur mycket hyran kommer att kosta är oklart. Wow Airs förhoppning är att uthyrningen ska börja redan till sommaren.

Inledningsvis kommer Wow Air att skaffa ett hundratal cyklar till uthyrning.

Kommunen har tagit initiativ till projektet av flera skäl. Dels underlättar cykel kortare resor inom kommunen, dels bidrar systemet till att minska trafik och utsläpp från motorfordon.

Här kan du läsa mer om hyrcykelsystemet.