torsdag 6 april 2017

Ikea bygger bostäder åt personalen i Garðabær

Illustration: Ikea
Ikea bygger 36 lägenheter nära varuhuset i Garðabær. Bostäderna anses vara nödvändiga för att kunna locka till sig och behålla personal. De minsta lägenheterna ska ha en månadshyra under 100 000 isländska kronor i månaden. Bygget ska stå klart under 2018. Det uppger Íbúðalánasjóður i ett pressmeddelande.

I dag har Ikea på Island omkring 350 anställda. Inom de närmaste åren väntas personalstyrkan växa med 100 personer. Samtidigt är läget på bostadsmarknaden hopplöst - i synnerhet för unga och invandrare, de grupper som enligt Ikea utgör en majoritet av personalen.

För att kunna locka till sig och behålla personal kommer det enligt Ikea att bli nödvändigt att kunna erbjuda bostäder nära arbetsplatsen. I dag är utbudet av mindre lägenheter litet och priserna höga. Därför bygger Ikea ett femvåningshus med 36 lägenheter. De minsta bostäderna ska kosta mindre än 100 000 isländska kronor i månaden.

Huset byggs på Urriðaholts­stræti i Garðabær. Anställda som bosätter sig här får bara en kort promenad till jobbet. Lägenheterna ska bli inflyttningsklara under nästa år. Ikea kan även tänka sig att hyra ut till studenter och andra personer som arbetar i området.