lördag 8 april 2017

Island höjer beredskapen efter attentatet i Stockholm

Isländsk polis kommer under helgen att vara särskilt uppmärksam på personer som beter sig misstänkt. Samtidigt höjs beredskapen genom att fler poliser kallas in. I Keflavík kommer polisen att ha särskild tillsyn över flyg från Sverige. Beredskapen är rutin när ett terrordåd sker i ett grannland. Inget tyder enligt polisen på att några misstänkta skulle vara på väg till Island.

Gårdagens attentat i Stockholm möttes av fördömanden och medkänsla från isländska politiker. President Guðni Th. Jóhannesson skickade kondoleanser till kung Carl XVI Gustaf:
"Vi som vill värna demokrati, frihet och mänskliga rättigheter måste stå enade mot extremismens och skräckens krafter."
Utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson kommenterade dådet på i ett inlägg på Twitter:
"Shocked and saddened by the terrible news from #Stockholm. We stand united with our Swedish friends and neighbours."
Statsminister Bjarni Benediktsson sade till RÚV att attentatet återspeglade en ny och skrämmande utveckling där vanliga medborgare kan bli mål för attacker i en nordisk huvudstad:
"Jag vet att alla islänningars tankar är hos svenskarna på grund av dessa händelser."
På Island har sedan 2015 risken för terrordåd bedömts till en tvåa på en fyrgradig skala. Den bedömningen har inte förändrats efter gårdagens attentat i Stockholm. Men beredskapen har höjts. Det uppger polisen i ett pressmeddelande.

Höjd beredskap är rutin när ett attentat sker i ett grannland. Åtminstone under helgen kommer fler poliser att kallas in. De kommer att vara särskilt uppmärksamma på personer som på något sätt beter sig misstänkt.

På flygplatsen i Keflavík kommer polisen att ha särskild uppsikt över plan från Sverige. Även detta är en rutinåtgärd. Det finns enligt polisen inget som tyder på att några personer med terrorkoppling skulle vara på väg till Island. Polisens bedömning är i dagsläget att gårdagens attack var knuten enbart till Stockholm.

Justitieminister Sigríður A. Andersen kallar i Morgunblaðið gårdagens attentat för "fruktansvärt". Hon säger att det ger Island anledning att ompröva beredskapen för terrorism:
"Vi försöker att vara så väl förberedda som vi kan med den arbetsstyrka och med de skäl som vi står inför vid varje tillfälle. Gott allmänt polisarbete är bästa förberedelserna för detta."
Här kan du läsa mer om polisens syn på terrorhotet mot Island.