måndag 10 april 2017

Journalistsystrar döms för utpressning mot statsministern

Tolv månaders fängelse för de två kvinnor som försökte utpressa dåvarande statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. I två olika brev krävde de honom på miljonbelopp för att inte avslöja påstått känsliga uppgifter. Kvinnorna döms även för utpressning mot en tidigare kollega. Han betalade 700 000 isländska kronor för att inte anmälas för våldtäkt.

Det var i maj 2015 som utpressningshärvan började att rullas upp. Två systrar - den ena anställd som journalist på Morgunblaðið och den andra som redaktör på Véfpressans webbplatser - försökte då tvinga till sig miljonbelopp från dåvarande statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

I två olika brev framförde de sina krav på Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. I det första brevet krävdes han på 7,5 miljoner isländska kronor. I det andra hade summan höjts till 8 miljoner. I det senare brevet fanns också instruktioner för överlämningen.

Som plats valde systrarna Krýsuvíkurvegur i utkanterna av Hafnarfjörður. Bland lavafälten trodde de sig ha god uppsikt över omgivningarna. När den ena systern gick fram och hämtade den väska som lagts på överenskommen plats upptäckte hon att de var långt ifrån ensamma. Hon fann sig omringad av beväpnade poliser. Den andra systern greps när hon försökte åka från platsen.

Idén kom från den kvinna som varit anställd vid Véfpressan. Hon hade tidigare haft ett förhållande med ägaren Björn Ingi Hrafnsson. Han hade då nyligen köpt tidningen DV genom ett övertagande som närmast hade kuppliknande former. Hur han hade råd att finansiera affären genom sitt skuldtyngda medieimperium är alltjämt en gåta.

Det har länge cirkulerat rykten om att vännen Sigmundur Davíð Gunnlaugsson genom personliga kontakter inom MP Banki ska ha säkrat lån åt Björn Ingi Hrafnsson. I gengäld försvann all granskande journalistik ur DV. I stället blev rapporteringen om Framstegspartiet - som Björn Ingi Hrafnsson själv representerat i kommunfullmäktige i Reykjavík - allt mer positiv.

Uppgifterna är inget annat än rykten och således helt obekräftade. Men hotet från systrarna skulle alltså ha handlat om att avslöja Sigmundur Davíð Gunnlaugssons påstådda inblandning i övertagandet av DV.

Under rättegången var de två systrarnas vittnesmål inte samstämmiga. Den kvinna som var anställd på Morgunblaðið berättade att systern ska ha kommit med förslaget under en middag. Då trodde hon att det rörde sig om ett skämt. Systern släppte dock inte idén.

Hon hävdade att hon gång på gång försökt få systern att ge upp planerna. Detta ska dock inte ha lyckats. Hon erkände under rättegången att hon varit delaktig, men lade skulden på systern och sade att det var hon som varit drivande och hållit i planering och genomförande.

Den kvinna som var anställd på Véfpressan ansåg däremot att båda hade varit lika delaktiga. Systern skulle inte ha försökt på henne på andra tankar. I den bevisning som lades fram i rätten fanns heller inget som tydde på att de inte skulle ha varit överens om genomförandet. I stället tycktes de ha samarbetat.

Efter att utpressningsförsöket mot Sigmundur Davíð Gunnlaugsson blivit känt vände sig en tidigare kollega till Véfpressan-redaktören till polisen. Han berättade att han gått med på att betala 700 000 isländska kronor för att hon inte skulle anmäla honom för våldtäkt. Han fick också veta att hans karriär skulle förstöras om han inte betalade.

Mannen och kvinnan hade träffats så sent som den 4 april 2015 och hade då haft sex. Fyra dagar senare blev han kontaktad av kvinnans syster. Hon hävdade då att han gjort sig skyldig till våldtäkt. Om han betalade 700 000 som kompensation skulle kvinnan inte vända sig till polisen.

I samtalen med systern fick mannen veta att kvinnan skulle ha genomgått en läkarundersökning efter att de hade haft sex. Där skulle det funnits tydliga tecken på att samlaget inte varit frivilligt. Detta var dock en lögn.

Mannen valde att betala. I två omgångar gav han totalt 700 000 kronor till kvinnans syster. Han fick dessutom ett kvitto på betalningen. De två systrarna delade lika på pengarna.

Även här hävdade Morgunblaðið-journalisten att hennes inblandning varit liten och att huvudansvaret låg på systern. Inte heller här går Héraðsdómur Reykjavíkur på hennes linje. Det är enligt rätten bevisat att hon genom sina samtal med mannen haft en avgörande roll i utpressningen. Det understryks av att kvinnorna delade lika på beloppet.

I bevisningen mot de två kvinnorna ingår en rad sms-konversationer. Där diskuterar de utvecklingen. De förklarar också att de är mycket nöjda med varandra när de tror att utpressningsförsöken är på väg att lyckas.

Bägge kvinnorna döms nu till tolv månaders fängelse. Nio månader av straffet är dock villkorligt. Det innebär att de bara behöver avtjäna det om de gör sig skyldiga till ny brottslighet inom två år. Héraðsdómur Reykjavíkur tar hänsyn till den omfattande medierapporteringen om brotten som i domen kallas "hänsynslös". Försvårande är däremot att utpressningsförsöket riktade sig mot Islands dåvarande statsminister.

Kvinnorna ska även betala 1,3 miljoner isländska kronor i skadestånd till den man som gick med på att betala dem. Mannen hade begärt 1,7 miljoner. Dessutom ska de stå för rättegångskostnader på totalt drygt 8,4 miljoner.

Här kan du läsa mer om utpressningshärvan och här kan du läsa domen i sin helhet.