måndag 17 april 2017

Kräver rapport om hur många turister Island tål

Naturen är det främsta skälet till att turister besöker Island. Men det råder inga tvivel om att turismen är negativ för naturen - inte minst på de mest populära platserna. Därför vill Gröna vänstern att näringsminister Þór­dís Kol­brún Reyk­fjörð Gylfa­dótt­ir tar fram rapport som berättar hur många besökare Island kan ta emot.

Den ökande turismen till Island är något som debatteras närmast dagligen i medierna. Samtidigt som många uppskattar intäkterna och jobben som ökningen för med sig är det också många som oroar sig för turismens inverkan på naturen. De flesta gästerna besöker några få populära turistattraktioner på sydvästra Island. I övriga landet är belastningen inte lika hög.

Frågan är dessutom om en attitydförändring är på gång. Den stora majoriteten av besökare är mycket nöjda med sin vistelse i landet, men siffrorna har minskat något. Och bland islänningarna är det färre än tidigare som är entusiastiska över turismen.

Därför vänder sig nu Gröna vänsterns alltingsledamöter till näringsminister Þór­dís Kol­brún Reyk­fjörð Gylfa­dótt­ir. I en motion ber de henne ta fram en rapport som sätter ett tak för turismen till Island.

I motionen skriver de att naturen är vad som främst lockar besökare till Island. Samtidigt är det stora antalet besökare inte positivt för naturen. På de populäraste besöksmålen visar sig den tilltagande belastningen genom olika typer av skador på miljön.

De efterlyser en rapport som tar fram olika metoder att styra antalet turister, besöksmålen och turisternas spridning över landet. Om möjligt vill de se en analys av besökstaket på regionnivå.

Rapporten ska enligt Gröna vänstern kunna användas för framtida beslut gällande turismen. Den ska även analysera konsekvenser för infrastruktur, ekonomi, samhälle och miljö.