onsdag 26 april 2017

Pionjär dömer ut Socialdemokraterna som misslyckade

Socialdemokraterna har misslyckats. Därför kan det vara nödvändigt att bilda ett nytt socialdemokratiskt parti. Det anser Jón Baldvin Hannibalsson, den politiker som var arkitekten bakom partiet när det bildades 2000. Men Socialdemokraternas nuvarande ledare Logi Már Einarsson håller inte med om att partiet skulle ha spelat ut sin roll.

I valet i oktober 2016 gjorde Socialdemokraterna ett historiskt uselt resultat. Partiet fick bara tre mandat och klarade precis femprocentsspärren. Den nyvalda ledaren Oddný G. Harðardóttir avgick efter fiaskot och ersattes av vice ordföranden Logi Már Einarsson.

Efter valet har stödet i opinionen ökat något. Siffrorna är dock långt ifrån de nivåer som var målet när partiet bildades. Då siktade Socialdemokraterna på att kunna utmana Självständighetspartiet om ställningen som statsbärande.

Internt är missnöjet stort. Tunga företrädare har talat om att såväl lägga ned som att byta namn på partiet. Dessutom ökar den politiska konkurrensen på vänsterkanten. Första maj grundas formellt Islands socialistparti, ett initiativ från Fréttatíminns tidigare chefredaktör Gunnar Smári Egilsson.

Nu ser det ut som att Socialdemokraterna kan få ännu en konkurrent. En av initiativtagarna är Jón Baldvin Hannibalsson. Han var arkitekten bakom dagens socialdemokratiska parti.

Socialdemokraterna bildades 2000, men ställde upp som en valallians redan i alltingsvalet 1999. Då var det fyra partier på vänsterkanten som gick ihop. Jón Baldvin Hannibalsson säger nu i Morgunblaðið att försöket misslyckats. Det är hans bedömning efter ett möte i Reykjavík i veckan med gamla partikamrater:
"Vi ser på det så och det var den dominerande åsikten på mötet att försökt med Socialdemokraterna på det stora hela hade misslyckats."
Jón Baldvin Hannibalsson ser framför sig antingen ett nytt socialdemokratiskt parti eller valsamverkan. Han säger i Morgunblaðið att dagens partier inte kan hantera dagens politiska frågor. Han vill återskapa banden till fackföreningsrörelsen och skapa ett samhälle som präglas av välfärd i stället för särintressen. Målet är att ena den isländska socialdemokratin:
"När vi talar om de stora frågorna så är det helt enkelt så att socialdemokrater på Island måste erbjuda att det isländska samhället åter blir en av de andra nordiska välfärdsstaterna. Den nordiska modellen har visat resultat och vi måste lära av det."
En annan socialdemokratisk profil som var på plats var Sighvatur Björgvinsson. Även han säger i Morgunblaðið att Socialdemokraterna misslyckats, men han anser inte att det var ett misstag att grunda partiet. Ansvaret för opinionsraset lägger han på Jóhanna Sigurðardóttir, Ingibjörg Sólrún Gísladóttir och senare ledare:
"Jag anser att fakta talar för sig. När vi grundade detta parti var det näst störst av isländska partier och utvecklades sedan till att vara störst. Sedan kollapsade det och det kan ingen skylla på andra än de som ledde partiet. Detta är det sorgliga resultatet och det tjänar inget till för mig eller andra att påstå något annat."
Logi Már Einarsson håller inte med om att dagens socialdemokrater skulle vara partipolitiskt hemlösa. Han säger i Morgunblaðið att Socialdemokraternas gräsrötter är starka och att partiet fortfarande är relevant. Han befarar att ännu ett parti riskerar att splittra de socialdemokratiska väljarna ännu mer:
"Det har naturligtvis varit vågdalar precis som har inträffat hos andra partier. Vi sjönk mycket djupt senast - det går inte att förneka - och det ger full anledning att stanna upp och tänka över saker på nytt. Men vi anser dock att vi har relevans och kommer att fortsätta oförtrutet."
På mötet i Reykjavík syntes även gamla socialdemokratiska profiler som Kristján L. Möller och Guðmundur Árni Stefánsson. Bägge har liksom Jón Baldvin Hannibalsson haft ministerposter.

Här kan du läsa mer om Gunnar Smári Egilssons nya parti.