torsdag 27 april 2017

Polis utgick från att Birna Brjánsdóttir mördats i hyrbilen

Redan innan Birna Brjánsdóttirs kropp hittats utgick polisen från att hon blivit mördad. Skälet var den stora mängden blod som fanns i den hyrbil som hon färdats i. Tre dagar senare besannades farhågorna när kroppen hittades svårt sargad på stranden nära Selvogur. Det framkommer i de häktningsunderlag som inlämnats till Héraðsdómur Reykjaness.

Tidigare i veckan släppte Héraðsdómur Reykjaness sekretessen på underlaget till de fem första häktningsbesluten mot den man som nu står åtalad för mordet på Birna Brjánsdóttir. Där visar det sig att den misstänkte mördarens dna hittats på hennes skor och körkort. På mannens jacka fanns blod från Birna Brjánsdóttir.

Underlaget till det första häktningsbeslutet - som lämnades in den 19 januari i år - visar att polisen redan i ett tidigt skede av utredningen utgick från att Birna Brjánsdóttir blivit mördad. Skälet var mängden av blodspår som påträffades i den hyrbil som disponerades av den misstänkte.

Mest blod fanns på den högra platsen i baksätet. Det fanns också gott om blod under sätet. Blodstänk fanns även på ratten. Allt detta var blod från Birna Brjánsdóttir.

Då var inte blodet analyserat. Men det handlade alltså om så mycket blod att polisen var övertygad om att ett mord begåtts i bilen.

Vidare framgår det av häktningsunderlaget att polisens utredning inleddes klockan 19.01 lördagen den 14 januari. Det var då anhöriga till Birna Brjánsdóttir anmälde henne försvunnen. Senare visade det sig att hon vid 5.30 samma dag klivit in i den misstänktes hyrbil i Reykjavík. Hon dök inte upp på jobbet på Hagkaup i Kringlan som planerat klockan 12 samma dag.

Två dagar senare höll polisen en första presskonferens. Då ville polisen efter att ha undersökt bilder från övervakningskameror komma i kontakt med hyrbilens förare eftersom den passerade Birna Brjánsdóttir på Laugavegur.

Inledningsvis utgick inte polisen från att föraren haft något med försvinnandet att göra. Anledningen var att hon i så fall skulle ha satt sig i bilen på högst 16 sekunder. Detta kunde polisen avgöra med hjälp av bilder från olika övervakningskameror.

Senare kontaktades polisen av Bílaleiga Akureyrar. Hyrbilsfirman trodde sig ha flera fordon som stämde in på beskrivningen av den bil som polisen sökte. Det var vid undersökningen av hyrbilen som polisen alltså förstod att den använts vid ett illdåd.

Den person som står åtalad för mordet på Birna Brjánsdóttir är en grönländsk sjöman. Han misstänks ha mördat henne när trålaren Polar Nanoq låg i hamn i Hafnarfjörður. Den senaste tiden har han suttit häktad på fängelset Hólmsheiði i östra Reykjavík.

I fängelset har mannen hållit åtskild från andra interner. Myndigheten Fangelsismálastofnun anser att det finns en risk att han kan bli attackerad av andra. Men Guðmundur Ingi Þóroddsson, ordförande för internernas förening Afstaða, säger i Fréttablaðið att det hållits ett möte där alla uppmanats att visa den misstänkte respekt:
"Det är ofta så när det är massmedialt mycket uppmärksammade fall. Vi har fått tips som gått ut på att andra fångar höll på att ringa - till exempel till journalister - och skrytsamt tala om hur de tänkte ta emot [den åtalade], att de tänkte göra något mot honom. Så vi höll detta möte för säkerheten även om sådana saker för det mesta löser sig av sig självt."
Enligt Fréttablaðið håller sig den misstänkte mördaren för sig själv i fängelset. Han utnyttjar inte all den tid han har rätt att vistas utomhus och han talar inte med andra interner. Mannen sitter i en avdelning där det bara finns en annan person.

Här kan du läsa mer om mordet på Birna Brjánsdóttir.