fredag 7 april 2017

Rättsprocessen om mordet på Birna Brjánsdóttir börjar

På måndag börjar rättsprocessen mot den man som misstänks ha mördat 20-åriga Birna Brjánsdóttir. Den åtalade 25-åringen får då i Héraðsdómur Reykjaness möjlighet att förklara sig skyldig eller oskyldig till de brott han anklagas för. Domstolens mål är att rättegången mot mannen ska avslutas före sommaren.

Det har snart gått tre månader sedan 20-åriga Birna Brjánsdóttir försvann efter en utekväll i Reykjavík. Åtta dagar senare hittades hennes nakna kropp på stranden nära Selvogur. Kroppen hade drivit i land efter att ha kastats i havet någonstans längs den isländska sydkusten.

En 25-årig grönländsk fiskare åtalades i förra veckan för mord på Birna Brjánsdóttir. På Laugavegur i Reykjavík klev hon - sannolikt frivilligt - in i den hyrbil som mannen och en kollega disponerade. Därefter körde de till hamnen i Hafnarfjörður där Polar Nanoq, den trålare männen arbetade på, låg i väntan på nästa fisketur.

Efter att kollegan gått ombord Polar Nanoq kör 25-åringen till en plats i hamnen som inte är bevakad av övervakningskameror. Det är här som han misstänks ha gått till attack mot Birna Brjánsdóttir. Hon slås blodig och medvetslös. Den misstänkte tros sedan ha flyttat kroppen till bagageutrymmet innan han kör från hamnen för att dumpa kroppen och rengöra bilen.

Polisen anser att bevisningen mot 25-åringen är stark. Birna Brjánsdóttirs blod har hittats i hyrbilen. Ombord Polar Nanoq påträffades hennes id-kort. Ytterligare dna-bevisning ska finnas mot mannen, men vad den består av är inte känt.

Ombord Polar Nanoq hittade polisen dessutom 23,4 kilo hasch. Mannen har erkänt att han försökt smuggla partiet från Danmark till Grönland. Däremot förnekar han inblandning i Birna Brjánsdóttirs död.

Förra torsdagen åtalades 25-åringen för mord och grovt narkotikabrott. Först i går fick han själv ta del av åtalet.

Rättsprocessen inleds i Héraðsdómur Reykjaness på måndag klockan 13. Han får då möjlighet att förklara sig skyldig eller oskyldig till bägge åtalspunkterna.

När själva rättegången ska äga rum är ännu inte klart. Héraðsdómur Reykjaness avser att avsluta den före sommarstängningen i juli.

Sigurlaug Hreinsdóttir, mor till Birna Brjánsdóttir, skrev i går på Facebook att hon inte kommer att följa rättegången. Hon ber därför nyhetsmedierna om att lämna henne i fred medan rättsprocessen pågår:
"Nu när rättsprocessen i min älskade Birnas fall är på väg att börja så vill jag betona att jag inte har följt utredningen av fallet och att jag inte kommer att följa fallet. Jag önskar därför att medierna respekterar mitt beslut och inte ber om min åsikt gällande det. Jag försöker att hitta fotfästet på nytt efter mina förutsättningar och allt sådant skulle orsaka obehag för mig."
Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttir.