fredag 14 april 2017

Valskådare i Húsavík i nytt ordkrig om varvsplats

Gentle Giants och Norðursigling är ännu en gång i öppen konflikt med varandra. Den här gången är det Norðursigling som inte vill ge Gentle Giants båtar någon varvsplats. Gentle Giants hävdar att det rör sig om en hämnd för att företaget klagat på konkurrentens marknadsföring. Men det förnekas av Norðursigling. Det skriver Fréttablaðið.

I Húsavík finns fyra olika rederier som erbjuder valskådningsturer. Störst och mest etablerade är Gentle Giants och Norðursigling. Konkurrensen mellan företagen är hård. Vid flera tillfällen har den lett fram till olika typer av anmälningar mot varandra.

De senaste åren har Gentle Giants vid två tillfällen anmält Norðursiglings marknadsföring till Neytendastofa. I bägge fallen har myndigheten gått på Gentle Giants linje. Norðursigling har förbjudits att kalla sig koldioxidneutrala såväl som de mest erfarna arrangörerna av valskådning. Gentle Giants har i sin tur dömts för att ha för många passagerare ombord.

Nu hävdar Stefán Guðmundsson, vd för Gentle Giants, att Norðursigling hämnas för anmälningarna. I år får Gentle Giants båtar inga varvsplatser inför högsäsongen. Platserna ägs av ett bolag med kopplingar till Norðursigling. Han säger till Fréttablaðið att det inte kan vara något annat än ett sätt att ge igen:
"Det är helt klart att de genom detta hämnas på oss för att ha klagat på deras påståenden om att vara koldioxidneutrala. Det här helt uppenbart."
Guðbjartur Ellert Jónsson, vd för Norðursigling, säger i Fréttablaðið att det stämmer att Gentle Giants inte lovats några platser på varvet i år. Men han förnekar att det skulle röra sig om en hämndaktion:
"Vi är inte i strid med någon människa för varför skulle vi behöva det medan fyra företag har fullt upp med att betjäna alla de turister som kommer hit på valskådning?"
Här kan du läsa mer om fejderna mellan valskådningsarrangörerna i Húsavík.