tisdag 9 maj 2017

Anstalten Kvíabryggja har tröttnat på vilsna fjällfotografer

Stängslen på anstalten Kvíabryggja är till för att hålla får och fångar på området. Men nu har nya skyltar satts upp vid infarten. Och den här gången är de inte till för att hålla någon instängd - utan för att slippa oönskade besökare. De senaste åren har allt fler turister kört in på området i jakt på den bästa vyn över Kirkjufell.

Kvíabryggja är en öppen anstalt utanför Grundarfjörður på Snæfellsnes. Här har bland annat många av de bankchefer som dömdes för brott i finanskraschens kölvatten avtjänat delar av sina straff.

Vid infarten till området finns sedan tidigare skyltar som uppmanar alla obehöriga att hålla sig borta. Det är inte tillåtet att besöka Kvíabryggja utan tillstånd.

Men de senaste åren har de ovälkomna gästerna blivit allt fler. Och det handlar om turister som inte uppmärksammar skyltarna utan tar sig in på området för att fotografera Kirkjufell.

Afstaða, den organisation som arbetar för internernas intressen i isländska fängelser, skriver på Facebook att Vegagerðin nu satt upp nya skyltar. Enligt Afstaða har otillåtna besökare blivit ett dagligt inslag på Kvíabryggja. Oftast rör det sig om kinesiska turister som hamnar vilse:
"Förra fredagen kom Vegagerðin hit och satte upp en ny stor skylt som nekar personer som inte har tillstånd att köra längre. Det blir spännande att få nyheter om turister kommer att respektera skylten."
Här kan du läsa mer om Kvíabryggja.