söndag 28 maj 2017

Återskapar rättegång bakom Islands sista avrättning

För 183 år sedan halshöggs Friðrik Sigurðsson och Agnes Magnúsdóttir. I höst återskapas rättegången mot de dömda mördarna av jurister. Men av originaldokumenten att döma var bevisningen mot paret tunn. Inte minst ställs inga frågor om varför de skulle ha begått dubbelmord, rapporterar RÚV.

Den 12 januari 1830 halshöggs Friðrik Sigurðsson och Agnes Magnúsdóttir. Platsen var Þrístapar utanför Hvammstangi. Kropparna kastades i en grop. Huvudena spikades upp i avskräckande syfte.

Drygt hundra år senare grävdes kropparna upp. Friðrik Sigurðsson och Agnes Magnúsdóttir ligger i dag begravda på kyrkogården vid Tjörn på Vatnsnes.

Det var natten mot den 14 mars 1828 som Agnes Magnúsdóttir bankade på dörren till gården Stapakot. Hon berättade då att Natan Ketilsson, bonde på Illugastaðir där hon själv arbetade, omkommit i en brand tillsammans med den tillfälliga gästen Pétur Jónsson.

Men eldsvådan var inte tillräcklig för att undanröja spåren. Det var för myndigheterna uppenbart att de två männen mördats i sömnen genom flera knivhugg. Därefter hade någon satt eld på gården.

Friðrik Sigurðsson och Agnes Magnúsdóttir blev de sista som avrättades på Island. Dödsstraffet försvann formellt först 1928, men de dödsdomar som föll efter 1830 omvandlades till fängelse.

I september återskapar juristföreningen Lögfræðingafélag Íslands rättegången i Hvammstangi. Processen kommer att baseras på de ursprungliga förhören, men domen kommer att utgå från dagens lagstiftning. Advokater, åklagare och domare kommer att medverka.

Tingsrättsdomaren Kolbrún Sævarsdóttir blir en av domarna under rättegången. Hon säger till RÚV att straffen kommer att bli betydligt lindrigare. Hon är också förvånad över att det inte tyckts ha ställts några frågor om motivet till dubbelmordet:
"Det var lite lärorikt att läsa förhören. Det var lite med frågor och bara från utredaren Björn Blöndal. Och det tycks ha frågats lite om varför de gjorde detta. Motivet. Det bara sades att det var stöld."
Här kan du läsa mer om Islands sista avrättning.