tisdag 16 maj 2017

Baltasar Kormákur gör film och tv-serie av Sjálfstætt fólk

Foto: Norden.org
Halldór Laxness roman Sjálfstætt fólk (Fria män) blir både en långfilm och en tv-serie. Bakom projektet står regissören Baltasar Kormákur. RÚV har köpt visningsrättigheterna. Projektet beräknas kosta omkring 1,5 miljarder isländska kronor. Arbetet med manus och inspelningsplatser har påbörjats, rapporterar RÚV.

För fem år sedan köpte Baltasar Kormákur rättigheterna till Halldór Laxness Sjálfstætt fólk. Romanen utkom i fyra band mellan 1933 och 1935. Baltasar Kormákur säger till RÚV att romanen både kommer att bli en långfilm och en tv-serie:
"De senaste fem åren har jag haft rättigheterna till detta, men jag har haft bekymmer med hur det är bäst att göra detta. Jag tänkte göra en biofilm, men jag tyckte inte att den passade in i bioformatet eftersom det är en så stor berättelse. Så kom denna idé att göra en biofilm av den första boken och att samtidigt visa sex tv-avsnitt."
Arbetet med att skriva manus och att hitta inspelningsplatser har påbörjats. Prislappen är 1,5 miljarder isländska kronor. Tillsammans är filmen och tv-serien det största projektet i sitt slag på Island. Både filmen och tv-serien ska vara på isländska. Huvudrollen Bjartur í Sumarhúsum kommer att spelas av Ingvar E. Sigurðsson.

Här kan du läsa mer om Sjálfstætt fólk.