torsdag 18 maj 2017

Botaniska trädgården Skrúður inför inträdesavgift

300 isländska kronor blir inträdesavgiften till den botaniska trädgården Skrúður i sommar. De två senaste åren har trädgården inte fått några statliga bidrag. Därför anser de ansvariga att det är nödvändigt att börja ta betalt av besökare. I ett brev vänder de sig till kommunstyrelsen för att få lov att införa en entrépeng.

Det var 1909 som pastorn och rektorn Sigtryggur Guðlaugsson tog initiativ till den botaniska trädgården Skrúður vid Núpur i Dýrafjörður. Den har belönats för kreativa och historiska värden på en plats inte långt från polcirkeln. I dag är det kommunen Ísafjarðarbær som ansvarar för skötseln.

Ansvarar för trädgården gör Framkvæmdasjóður Skrúðs. De vänder sig nu till kommunen för att få tillstånd att börja ta betalt av besökare. Skälet till förfrågan är att trädgården de två senaste åren inte fått några statliga bidrag. Två möten med ministrar har inte gett några resultat.

I brevet skriver de att inträdesavgiften är nödvändig för att kunna utföra nödvändigt underhåll. Dessutom finns ett stort behov av toaletter vid Skrúður. Entrépengen ska tas ut mellan 17 juni och 30 september. Därefter ska beslutet utvärderas.

Här kan du läsa mer om Skrúður.