onsdag 17 maj 2017

Centrum för norrskensforskning försenas på nytt

Forskningscentrumet för norrsken utanför Laugar blir inte klart till sommaren. Bygget står nu helt stilla. Prislappen har inte bara stigit på grund av den starkare isländska kronan. Dessutom står det klart att den ursprungliga kostnadskalkylen inte håller. Nu vänder sig Rannís till de kinesiska finansiärerna för att få mer pengar.

I juni 2014 togs det första spadtaget till ett forskningscentrum för norrsken vid Kárhóll utanför Laugar på norra Island. Då var tanken att det skulle öppna hösten 2016. Så blev det inte. I oktober 2016 lades en grundsten och sommaren 2017 sattes som nytt öppningsdatum. Men inte heller det kommer att hända.

Syftet med forskningscentrumet, som kallas China-Iceland Joint Aurora Observatory, är att studera norrskenet och samspelet mellan jorden och solen. Centrumet ska inte bara vara öppet för kinesiska och isländska forskare, utan välkomna forskare från hela världen. Allmänheten ska också kunna besöka forskningscentrumet.

Det färdiga bygget ska bli 760 kvadratmeter. I det ingår reception och föreläsningssal.

Bygget finansieras helt och hållet av den kinesiska polarforskningsmyndigheten Polar Research Institute of China. Den ursprungliga prislappen var 204,3 miljoner isländska kronor. Såväl den ekonomiska kalkylen som tidplanen har nu spruckit.

Projektet har enligt RÚV blivit betydligt dyrare än väntat. Och det handlar inte bara om dyrare byggkostnader. Alla anslag från Kina till bygget är i kinesiska yuan. Eftersom den isländska kronan det senaste året stigit med 20 procent mot den kinesiska valutan räcker inte pengarna längre ens till den ursprungliga kostnaden.

Hallgrímur Jónasson, vd för Rannís, uppger för RÚV att en isländsk delegation reser till Kina nästa vecka för att diskutera situationen. Han säger att Kina alltjämt vill slutföra projektet, men att finansieringen behöver omförhandlas på grund av stigande kostnader och valutakursförändringar.

Någon tidtabell för det som återstår av bygget finns inte. Reinhard Reynisson, vd för den lokala stiftelsen Aurora Observatory, säger till RÚV att det är oklart när det kommer att återupptas:
"Nästa etapp går på tomgång där vi har två saker som motarbetar oss: valutakursutvecklingen som drabbar oss svårt - alla utbetalningar är bundna till kinesiska yuan - och att byggkostnaderna är mycket högre än vad som räknades med i de ursprungliga planerna."
Här kan du läsa mer om bygget vid Kárhóll.