torsdag 25 maj 2017

Flygplatsen i Keflavík öppnar incheckning vid midnatt

Redan vid midnatt går det att checka in på Icelandairs, Wow Airs och Primera Airs morgonflyg från Keflavík. Den tidigare incheckningen ska både minska köerna i rusningstid och få färre transferresenärer att sova på flygplatsen. Nyheten införs i juni. Om tillräckligt många utnyttjar den tidiga incheckningen kommer den att finnas kvar.

I sommar är det 26 bolag som trafikerar flygplatsen i Keflavík. Trots att flygplatsen har byggts ut är köerna ofta långa. Värst är det i morgonrusningen vid sextiden och i eftermiddagsrusningen vid fyratiden. Vid flera tillfällen de senaste månaderna har incheckning och bagageinlämning gått så långsamt att plan har fått vänta på ett stort antal resenärer.

I dag öppnar incheckningen till flyg med Icelandair, Wow Air och Primera Air två och en halv timme före avgång. Men i juni görs ett försök med att öppna incheckningen redan vid midnatt. Det är alltså minst sex timmar före avgångarna i morgonrusningen.

Målet är att få fler passagerare att checka in tidigt och att på det sättet minska köerna. Men förhoppningen är också att fler transferpassagerare ska checka in i stället för att sova på flygplatsen. Om de checkar in och passerar säkerhetskontrollen kanske de dessutom handlar mer än vad de annars hade gjort.

Nu är det omkring 200 personer som mer eller mindre övernattar på flygplatsen i väntan på en tidig morgonavgång. I sommar kan det antalet fördubblas.

Om intresset är tillräckligt stort kommer den tidiga incheckningen att finnas kvar åtminstone under resten av sommaren.

För att fler ska checka in tidigt kommer både Reykjavík Excursions och Gray Line att införa nya bussturer mellan Reykjavík och Keflavík. Butiker och restauranger i avgångshallen kommer också att öppna tidigare för att ta emot resenärer som anländer tidigt.

Förändringen presenterades under ett frukostmöte arrangerat av flygplatsbolaget Isavia.